Spaningar med Caroline Dufva & Fredrik Färm

18 december 2023

Mitt i det intensiva upploppet mot den hägrande julledigheten har vi lyckats fånga Caroline Dufva, Affärsområdeschef HR-TA-Chef & Specialist på Wise Professionals, och Fredrik Färm, Head of People & Culture och senior konsult på Wise Consulting. Vi vill få höra vad de ser för trender inom arbetsliv, HR och Talent Aquisition under 2024 och vad de tar med sig från året som gått.


Tillsammans träffar båda, med kollegorna på Wise Consulting och Wise Professionals i ryggen, otroligt många kompetenta människor i alla de uppdrag och rekryteringar som genomförs. Från att hjälpa och rusta företagsledare och chefer att navigera i komplexitet och oförutsägbarhet så att de lyckas med sin utvecklingsagenda, till att attrahera, rekrytera och lösa både långsiktiga som mer akuta kompetensbehov. Inom HR, men även inom många andra delar inom företag.

Vi träffar väldigt många företag och människor på alla olika nivåer och särskilt då företagsledare, ledningsgrupper, chefer samt experter inom HR och Talant aquisition(TA). Det ger en hel del spännande insikter av vad som är nycklarna för att bygga lönsamma och konkurrenskraftiga bolag framöver, säger Fredrik Färm.

Så är det! Det är en superstyrka, säger Caroline Dufva. Wise Consultings och Wise Professionals erbjudande spänner över ett så stort område vilket gör att man som kund kan få en samarbetspartner och samtidigt tillgång till många olika experter och specifika kompetensområden. Att stötta en företagsledning i sina strategiska vägval och transformation samt utveckla ledarskap och kultur är en sak och såklart oerhört viktigt. Men det är minst lika angeläget att samtidigt kunna lösa operationella utmaningar och kompetensbehov genom att både rekrytera och hitta trygga konsultlösningar. Där har vi vår stryka inom HR, TA men även ekonomi, marknad, business administration och lön. Att kunna lösa våra kunders behov på olika nivåer – det älskar vi! 

Vad är era reflektioner kring året som gått?

En sak som gjort mig bekymrad är att vi går åt fel håll när det gäller arbetsmiljön på den svenska arbetsmarknaden, säger Fredrik Färm. Då tänker jag dels på hållbarhetsutmaningar kopplat till stress och psykisk ohälsa som fortsatt är ett jätteproblem, men framför allt kanske på de många arbetsplatsolyckor och dödsfall som faktiskt sker regelbundet i Sverige. Det är tragiskt, och trenden går åt helt fel håll.

Här behövs förändring och den startar med fokus på dessa frågor med hjälp av styrning, uppföljning och kulturarbete. Det nya EU-direktivet CSRD kommer från årsskiftet bidra till att sätta arbetsmiljöfrågorna högt upp på agendan, vilket vi pratar mer om i vårt webinar om social hållbarhet den 17 januari – anmäl dig här.

En annan sak som jag främst har förundrats över 2023 är den negativa synen på HR (beskrivs som makthungrigt, byråkratiskt m.m.) och som framförts av debattörer som Mats Alvesson i dagspressen. Vi upplever verkligen inte att det speglar verkligheten vi möter ute hos företag och organisationer. Upplevelsen är snarare att HR-funktionerna ofta är (alltför?) slimmade, fokuserade på att skapa största möjliga värde för verksamheten och ständigt på jakt efter att förenkla arbetssätt och söka tvärfunktionella samarbeten. Nu i december släpptes dessutom en rapport som Centrum för Global HRM vid Göteborgs Universitet tagit fram och som faktiskt visar att HR-tätheten i Sverige är lägre än i jämförbara länder.

Vad har du sett, Caroline?

Det gångna året har varit en turbulent tid i världen och med det en utmanande resa för många organisationer runt om i Sverige. Globala oroligheter och ekonomiska utmaningar har satt press på företag och det har givetvis även påverkat HR-avdelningar. Vi har kunnat se hur många HR- och TA-funktioner tvingats slimma ner samtidigt som efterfrågan på deras stöd ökat. Men vi får inte glömma att 2023 också är ett år som präglats av teknik och en utveckling i rekordfart. Vem hade kunnat tro, i början av året, att generativ AI för många skulle vara en självklar del i hur vi arbetar i slutet av samma år? Det har gått så otroligt fort!

Vad tror ni kommer prägla och vara viktigt under 2024?

Den snabba teknologiska utvecklingen kommer att fortsätta påverka vårt arbetssätt och organisationer framöver. På Wise Professionals utforskar vi kontinuerligt hur teknologin kan forma framtidens kompetensförsörjning. Vi ser fram emot att följa denna resa tillsammans med våra kunder, kandidater och konsulter, säger Caroline Dufva.

Samtidigt ser vi med glädje att hållbarhet, mångfald och inkludering har klättrat upp på agendan för många HR-avdelningar. Det blir allt tydligare för fler och fler organisationer att en hållbar och inkluderande arbetsplats leder till både tillväxt och nya möjligheter.

I takt med den enormt höga hastigheten på teknikutveckling och AI kommer HR:s roll och betydelse för att bygga framgångsrika och lönsamma bolag öka, menar Fredrik Färm. Med sin expertis om mänskliga beteenden och kring de förutsättningar och byggstenar som krävs för att få individer och team att må bra, lära om och lära nytt samt skapa hållbara resultat, kommer HR:s inflytande och bidrag öka och vara avgörande i företagsbyggande framöver.

Vi ser också att efterfrågan på nya sätt och förmågor att leda, styra, organisera samt utveckla och förändra verksamheter kommer att fortsätta öka. Företag konkurrerar idag med hastigheten med vilken medarbetare kan lära om, utveckla ny kompetens och förändra beteenden i organisationen. Att göra det på ett hållbart sätt kommer vara avgörande för att skapa rätt resultat och konkurrensfördelar. Här kan du läsa mer om hur!

Så spännande det kommer att bli!

God Jul & Gott nytt år! We love HR!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!