Skapa arbetsglädje på jobbet – så bygger du engagemang och trivsel

Arbetsglädje på jobbet är viktigt för både individens och organisationens välbefinnande och framgång. Genom att skapa en arbetsmiljö där arbetsglädje främjas uppnår vi positiva effekter på individnivå, teamnivå och organisatorisk nivå.


Vad är arbetsglädje? 

rbetsglädje handlar om den tillfredsställelse, gemenskap och mening vi upplever i arbetet – det som får oss att vilja gå till jobbet, inte bara av plikt. Den bygger på att våra psykologiska behov tillgodoses, som att få bidra, utvecklas och känna sig delaktig.

Grunden till arbetsglädje är ofta inre motivation – att vi drivs av själva uppgiften för att den känns meningsfull, intressant eller utvecklande. Det är motsatsen till yttre motivation, där vi styrs av krav, bonusar eller rädsla att göra fel. Även om det kan driva resultat kortsiktigt, leder det sällan till långsiktig arbetstillfredsställelse.

För att skapa arbetsglädje behöver medarbetare känna att deras kompetens tas till vara, att de har inflytande i beslutsfattandet, och att deras insats spelar roll. Ledarskapets stöd och lyhördhet är avgörande för att detta ska bli verklighet.

Läs även: Skapa en bra arbetsmiljö

Därför är arbetsglädje så viktigt på jobbet

Arbetsglädje påverkar både individens välmående och hela organisationens prestation. Den minskar stress, ökar motivation och skapar bättre förutsättningar för både fysisk och psykisk hälsa.

När vi trivs och känner inre motivation blir vi mer engagerade, initiativrika och kreativa. Vilket i sin tur leder till högre produktivitet och kvalitet i arbetet.

Arbetsglädje smittar. Den påverkar kulturen, stärker teamkänslan och bidrar till en miljö där samarbete, tillit och öppen kommunikation får ta plats. Det blir också lättare att behålla kompetenta medarbetare, vilket sparar både resurser och energi.

Slutligen bidrar arbetsglädje till företagets konkurrenskraft. Medarbetare som känner glädje för sitt arbete blir ofta ambassadörer, något som kan öka både kundnöjdhet och varumärkesstyrka.

Vill ni skapa mer arbetsglädje i er organisation?

Våra erfarna HR-konsulter hjälper er att arbeta konkret med motivation, trivsel och hållbar arbetsmiljö, alltid med affärsnytta och människan i fokus.

Kontakta oss för ett samtal

 

 

Tips, övningar och faktorer som ökar arbetsglädjen

Visa omtanke för dina kollegor

Genom att visa en öppenhet för att vi alla är olika och har olika förutsättningar ökar du upplevelsen av inkludering på arbetsplatsen. De medarbetare som upplever att de behöver anpassa sig för att passa in kommer inte att trivas lika bra som de som upplever att det är okej att kunna vara sig själv.

Genom att visa intresse och följa upp hur det går för andra kollegor bygger du starkare relationer till dem och ökar känslan av att ni tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål. Var generös med att dela med dig av dina resurser och kunskaper till andra för att främja en samarbetskultur.

Att nätverka handlar i grunden om att skapa värde för andra och i förlängningen också för sig själv.

Se till att ha roligt

Då vi arbetar mot ett mål kan vi ibland glömma bort själva resan och att fira små segrar längs vägen. Ett arbete måste inte alltid vara allvarligt och seriöst. Delge varandra historier, skapa utrymme för skratt och gemenskap.

Små förändringar kan ge stor effekt:

  • möten på andra platser än konferensrummet

  • spontana belöningar som glass eller frukost

  • interna tävlingar och challenges

  • sociala aktiviteter för olika team

Det viktiga är inte att det är lika för alla, utan att det passar teamets behov.

Teambuilding och kickoffs

Teambuilding och kickoffs är effektiva verktyg för att öka arbetsglädjen. De ger en energikick och stärker motivationen, samtidigt som ni kan förtydliga och förstärka organisationens kultur och värderingar.

Att låta medarbetare samarbeta utanför de vanliga ramarna bygger relationer, laganda och långsiktig arbetsglädje.

Sätt upp roliga mål att eftersträva tillsammans

Syftet med att sätta mål är att ett team ska drivas mot ett gemensamt resultat. När målen stimulerar medarbetarnas inre motivation och teamkänsla uppstår engagemang på riktigt.

Tänk på att:

  • Målen ska vara tydliga och avgränsade

  • De ska vara rimliga men gärna utmanande

  • Det är ansträngningen, inte bara utfallet, som ska uppmärksammas

  • Uppföljning och synliggörande av framsteg är centralt

Belöna önskat beteende med synlig uppskattning, lärande och koppling till helheten – inte bara bonusar eller yttre incitament.

Arbeta systematiskt med konflikthantering

När vi är engagerade är det naturligt att viljor krockar. Men konflikter som inte hanteras riskerar att skada både trivsel och produktivitet.

Som arbetsgivare behöver du agera tidigt:

  • Samla in båda parters bild

  • Skapa struktur för gemensamt samtal

  • Sätt gemensamma spelregler

  • Definiera önskat läge

  • Följ upp samtalet

En trygg samtalsmiljö är avgörande. Det bygger psykologisk trygghet, en nyckelfaktor för arbetsglädje.

Vill du veta mer om konflikthantering? Läs här!

Behöver du och din organisation stöd i arbetsmiljöarbetet och hur ni skapar arbetsglädje på arbetsplatsen? Hör av er till oss!

Caroline Branting och Nils Lundström, HR-konsulter på Wise Consulting

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!