Så skapar du plats för utveckling

18 February 2020

Är du en person, likt mig, som älskar att utvecklas och lära dig nya saker? Som njuter av varje minut då du får samarbeta med människor som du upplever är lite smartare, lite mer erfarna och har andra insikter än vad du har? Läser/lyssnar du på böcker, artiklar, poddar för att samla på dig kunskap? Involverar du dig i många projekt och tackar ja till de flesta uppgifter som kommer i din väg? Då har jag bara en sista fråga – vad är det du slutar att göra?

Förmågan till fokus är avgörande

Många individer och organisationer har höga ambitioner. Idag pratar vi en hel del om hjärnan och vi vet att förmågan till fokus är avgörande för produktivitet. Detta gäller förstås även för organisationer som ju bekant består av individer. Att våra hjärnor för en evig kamp mot sådant som vill distrahera oss tycker jag gör det enkelt att tro att de organisationer som har förmågan att fokusera kommer att bli de organisationer som blir framgångsrika i framtiden.

En studie om lärande som genomfördes under förra året visade att 39% av medarbetarna efterfrågar dedikerad tid för kompetensutveckling. Är det inte så att vi oftast efterfrågar mer tid när det gäller det mesta här i livet? Som bekant är ju mängden tid varje individ har det mest rättvisa här i världen, dvs. vi har alla 24 timmar per dygn. Alltså – när vi efterfrågar mer dedikerad tid, som i det här fallet mer tid för kompetensutveckling, så tror jag att vi behöver hjälpas åt att välja vad det är vi ska sluta göra för att kunna lägga den tiden på att exempelvis utveckla kompetensen.

Att utvecklas är även att våga släppa taget – både som individ och organisation.

Utveckling innebär att släppa taget om något

Jag har alltid haft lite svårt för kommentarer som ”visst är det hemskt att ungdomar knappt kan skriva för hand nu för tiden” eller ”när jag var liten byggde vi barkbåtar men det verkar inte barn kunna längre”. Det kallas utveckling! Det betyder inte att det varken var bättre eller sämre förr, bara att vi kanske gör andra saker idag, eller saker annorlunda. Vi utvecklar hela tiden vårt sätt att vara, vårt sätt att arbeta och vårt sätt att tänka. Ibland är det som om vi glömmer att utveckling även innebär att släppa taget om något. Att kanske göra mindre av – och ibland sluta helt – med sådant som vi gjorde tidigare.

Så – ta en stund och fundera över vilka tre saker du ska sluta att göra till förmån för sådant som tar dig framåt och leder till att du utvecklas.

Lycka till!

Therese Hedlund arbetar med HR och ledarskap på Wise Consulting.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!