Så skapar du ett framgångsrikt team

23 January 2020

Att trivas med kollegor, sitt uppdrag och sin chef är viktiga delar för att tycka att det är kul att gå till jobbet. Jag känner mig lyckligt lottad för jag tycker att det är kul att gå till jobbet och söndagsångest är ett minne blott. För mig handlar det dels om att jag är på rätt plats i livet, men även att jag arbetar på ett bolag vars värderingar jag delar och framförallt för att jag ingår i ett fantastiskt team, ett effektivt team som Susan Wheelan skulle uttrycka det.


Mitt team har lyckats hitta ett recept som funkar för oss och som även hänger ihop med Susans 10 nycklar för att vara så effektiva, välmående och produktiva som möjligt. Det handlar om allt ifrån att man har tydliga mål/roller, bra ledarskap, ömsesidigt beroende till öppen kommunikation, feedback, tydlig struktur och samarbetsvilja.

Vårt recept för att bygga ett framgångsrikt team:

 • Laget före jaget – jag arbetar med försäljning på Wise Consulting och har aldrig upplevt några vassa armbågar. Jag tror inte att den upplevelsen är speciellt vanlig, framförallt inte när man arbetar inom försäljning. Men för oss är det helheten som är det viktigaste, även om vi som de flesta andra säljande team har individuella mål.
 • Respektera varandras åsikter – vi delar inte alltid varandras åsikter, men vi respekterar varandra och ser till att vi tar den väg som är bäst för hela teamet så att vi uppnår våra mål.
 • Stötta varandra – för oss är det viktigt att alla kommer till tals och att vi tar tillvara på våra olikheter, både när det gäller personlighet och kompetens. Vi delar med oss av kunskap, erfarenheter och bjuder frikostigt på hjälp när någon behöver. Man känner alltid att man har en FET hand i ryggen.
 • Engagerad ledare – vi leds av, enligt mig, världens bästa chef. Hon stöttar oss i både mot- och medgång, ger oss konstruktiv och uppmuntrande feedback. Hon finns där så fort det behövs och utan att styra med hela handen guidar hon oss rätt.
 • Ha kul ihop – vi ser till att göra roliga saker tillsammans och vi skrattar massor.

10 nycklar att ha koll på för ett effektivt och framgångsrikt team:

 1. Mål
 2. Roller
 3. Ömsesidigt beroende
 4. Ledarskap
 5. Kommunikation och Feedback
 6. Diskussion, beslutsfattande och planering
 7. Implementering och evaluering
 8. Normer och individuella skillnader
 9. Struktur
 10. Samarbete och konflikthantering

Susan Wheelan pratar om fyra olika faser som team kan befinna sig i:

 1. Tillhörighet & Trygghet
 2. Opposition & Konflikt
 3. Tillit & struktur
 4. Arbete & Produktivitet

Grupper som befinner sig i fas två – opposition och konflikt, har ofta otydliga mål och roller och det kan lätt uppstå konflikter beroende på att man inte har förståelse och acceptans för varandras olikheter. När jag träffar kunder vars team fastnat i denna fas, och som ibland befunnit sig där i flera år, kan jag verkligen förstå att det känns motigt att gå till jobbet. Men alla team har möjligheten att ta sig vidare och utvecklas – och det är här som vi kommer in!

Jag kommer gärna ut och träffar er för att berätta mer om hur vi arbetar och hur vi inom Wise Consulting kan stötta och utveckla ert team, oavsett i vilken fas ni befinner er.

Caroline Nell arbetar med att hjälpa våra kunder hitta sin väg för framgång.  

Connecta med mig på LinkedIn!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!