Om lyxen att få tala med en karriärcoach

22 November 2019

Årligen sägs 1000-tals anställda upp från sina arbeten i Sverige. Några får möjlighet att samarbeta med en egen karriärcoach i resan till ett nytt arbete. Är du en av dem? Grattis!

Tankarna snurrar och just ”grattis” kanske inte är det ord du valt som något slags hurra-rop i situationen. Men livet är inte alltid en dans på rosor och ibland finns det fördelar med att hamna i ogräset. Ett par relevanta ordspråk att glädjas åt i detta läge är:

  • En drake lyfter bara i motvind
  • Ibland måste en dörr stängas för att du ska kunna öppna ett fönster

När du har det riktigt motigt tvingas du att tänka i nya banor. Det är ett perfekt läge att rikta in dig på den banan där du får utlopp för din fulla potential. Innerst inne vet du att du kan ge mycket mer, eller kanske ge något helt annat, än vad du gjort i din senaste tjänst. Frågan är bara vad det är? Vilka styrkor har du? Vad går lätt för dig? När trivs du som bäst med det du gör? När väcks din inre motor och din lust att göra ett bra jobb? I vilken slags tjänst och sammanhang får du utlopp för ditt bästa jag?

Hur når du dina mål?

När du väl vet svaren på dessa frågor kommer nästa trappsteg – hur kommer du dit? Ett bra CV, intressant brev, proffsig Linkedin-profil, rätt kontaktnät eller något helt annat? Ska du söka jobb eller göra dig synlig och hoppas på att arbetsgivarna hittar dig? Den digitala explosionen har utökat vägarna till jobben och det kan lätt kännas som en djungel där ute. En coach med kunskap, kontakter och väletablerat nätverk i arbetslivet kan hjälpa dig att få rätt karta till ditt drömjobb.

Förr eller senare blir det dags för intervju eller samtal med potentiella uppdragsgivare. Spännande! Men trots det där lugnet du trodde dig ha kanske det känns oväntat pirrigt – det är ju dig det gäller, vad du ska göra om dagarna och din privatekonomi som behöver tryggas. Hur kan du förbereda dig? Vilka frågor kan tänkas komma? Kanske har du intervjuat många personer själv tidigare, men känslan att sitta på andra sidan är helt annorlunda. Med en coach bakom dig kan du få klarhet både i vad du vill få ut och hur du vill framställa dig själv i mötet med intervjuaren.

Att bli lyssnad på

Oavsett var du är i tankarna, och även om du inte är redo att söka jobb just idag, har du glädje av att bli lyssnad på och få hjälp att sortera ut nuläget, dina styrkor och din potential, att helt enkelt få bolla med någon om vad du vill göra och hur du ska nå dit. En karriärcoach har specialistkunskap om människan i arbetslivet och är expert på att lyssna och ställa relevanta frågor som får dig att tänka till. Innehållet i samtalen styrs efter var du befinner dig just nu, allt ifrån att sortera röriga tankar till direkt peptalk inför intervjuer och handfasta tips.

Är du en av de utvalda som får en karriärcoach? Grattis! Det är en lyx att få tala med någon som lyssnar till dig, bara dig. Du får en ökad självinsikt och klarhet i ditt personliga varumärke, guidning till konkret karriärplanering och stöd under resans gång. Sammantaget leder detta till en snabbare väg till ny lösning.

LÄSTIPS | Fyra vinster med outplacement vid skilda vägar!

Cecilia Linhart, Karriärcoach, Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!