Karriärcoachning – mer än vägen till nytt jobb

Under en middag får jag frågan, ”Vad jobbar du med?” Jag berättar att jag arbetar som karriärcoach på Wise Consulting. ”Hmmmm… Spännande, så då hittar du nytt jobb åt folk…?” Nja, så är det inte riktigt, jag berättar lite mer om hur jag jobbar och vad coaching handlar om i mina uppdrag.

 

Som coach träffar jag många härliga människor som ofta är på väg vidare i sin karriär. De flesta står inför en förändring eller är mitt uppe i en. Det kan handla om att söka nytt jobb, byta jobb/karriär, starta eget eller börja studera. Jag coachar också ofta chefer och specialister som vill utvecklas inom nuvarande jobb och roll eller som står inför specifika utmaningar.

Framgångsrik karriärcoachning

För mig handlar mycket av det jag gör om en optimistisk syn på andras möjligheter och potential, att väcka liv i det som finns men som inte kommer fram. En viktig del av coachningens värde är nya tankar, idéer och perspektiv men det är i handlingen som idéerna prövas, utvecklas och blir till verklighet. Det gäller att gå från tanke till handling och det är här som jag kommer in.

Det är viktigt att redan från början av programmet förtydliga vad coaching handlar om så att personen förstår och har rätt förväntningar på innehåll och upplägg, samt att vi är överens om mål och önskat resultat. Hur vägen dit kommer se ut och vilka verktyg och metoder som kommer stötta utvecklingen. Som coach finns jag med som ett stöd när vi lägger upp riktlinjer och strategier.

Vad gör en karriärcoach?

En karriärcoach hjälper människor att utforska vad de vill, vad de kan och vilka de är som personer, deras styrkor, svagheter, värderingar och önskat mål, som ibland landar i något helt annat än vad som sades vid första mötet.

Vi agerar bollplank, ställer frågor, föreslår nya perspektiv, ifrågasätter, sammanfattar och följer upp. Är en god lyssnare som analyserar och återkopplar. Vi stöttar människor i motgångar, vänder och vrider på situationer så att de lär sig av sina erfarenheter och stärkta kan jobba vidare. Stöttar dom i att göra sitt allra bästa för att nå sitt mål. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter.

Ibland är vi bara en förstående medmänniska, för förändringar är inte alltid lätta eller roliga, speciellt inte när de inte är självvalda. Ibland är vi mer av pådrivare som påminner om tidigare önskningar och skäl som uttryckts. Men till allra största del handlar coaching om utforskande och stärkande kring personens resurser.

Vad ger karriärcoachning?

De flesta som blir coachade uttrycker en stor tacksamhet och förundran över hur mycket de lärt sig som sig själva, om de egna styrkorna och vilka värden som är viktiga för dem som personer. Att få tid att djupa i sig själva och hitta vad just de känner passion för. Att få ett par fräscha ögon som ser på en utifrån och som hjälper en i mål. Självklart är de glada för att de i slutändan når sina mål, som ofta handlar om ett nytt jobb men processen i sig ger mycket mer än bara ett nytt jobb.

Ja du hör; jag älskar mitt jobb och brinner för att träffa alla dessa fantastiska människor som har så mycket mer att ge.

Kia Lingegård arbetar med karriärcoachning på Wise Consulting

Läs mer om karriärcoachning/outplacement här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!