Du har väl satt upp personliga karriärmål?

31 October 2017

Jag kan inte hjälpa att bli lite stressad när jag får frågan vad jag har för karriärmål, och frågan ”vad vill du göra om 5 år?” (som jag för övrigt känner lite rädsla inför…) sätter igång en form av prestationsångest inom mig. Jag ”borde” ha funderat ut det, andra förväntar sig att jag borde ha något utstakat om vad jag vill göra ”där framme”. Det visar på driv, att hela tiden vilja utvecklas!

Eller… Nja, jag tycker nog inte det. Jag har inget utstakat karriärmål. Jag trivs bra i min karriär och har valt att omfamna och njuta av det. Det är i precis det här jag vill vara nu. Det innebär inte att jag inte vill utvecklas eller utmanas, det gör jag hela tiden, nästan varje dag faktiskt och det är så grymt. Jag skulle vilja uppmana andra att se till vad du har som är bra och faktiskt landa i det. Du behöver inte alltid vara på väg, brådskande. Det är okej att känna tillfredsställelse i det som är, att vara nöjd och inte ha för bråttom till nästa steg. En risk med att hela tiden vara på väg kan vara att du blir så fokuserad på målet att du missar andra möjligheter som dyker upp längs din väg. Eller glömmer bort annat i livet som också behövs för att må bra.

Mål är ett måste?

Mål är ett måste, kanske du tänker, men när jag lägger energi på det som är här och nu får jag ett lugn och en stabilitet som får mig att må så mycket bättre i min vardag. Kanske är det en form av mindfulness att få känna och tänka i det som ÄR och grunda sig i vad det är som gör att jag vill vara i det som är nuet. Med detta sagt ska det inte förväxlas med att förstå sitt uppdrag. För tydlighet behövs och vad är då mitt uppdrag? Vilket mandat har jag? Osv. Det här är viktiga frågor för att få sitt arbete gjort, med lust. Jag tror att om jag sätter mina exakta karriärmål så missar jag mycket på vägen, möjligheter som dyker upp. Jag tror att jag är mer öppen för nya vägar och låter inte exakta målformuleringar leda till tunnelseende. Jag ska dit, dit till varje pris. Vi lever i en tid av ständiga förändringar och att hela tiden vara på väg har blivit en livsstil för många, så det kan vara bra att stanna upp och se sig omkring.

Chans att se alla möjligheter

Jag kan hamna i nya och annorlunda konstellationer om jag kontinuerligt väljer att se nya vägar. Detta förhållningssättet kanske inte fungerar för alla, men för mig är det så skönt att ha landat i det sättet att se på min karriär. Viktigt har varit att sätta upp några parametrar om vilka är mina värderingar är, vilket sammanhang jag vill verka i, var mitt sätt att se på saker passar någonstans? Kan jag stå för den kultur jag arbetar i? Det är svaren på dessa frågor som leder mig rätt.

Mitt tema tror jag är utveckling snarare än ett visst karriärmål – vilket är ditt tema?

Oavsett om du är nöjd med din karriär eller vill ha nya karriärmål kan vi på Wise Consulting hjälpa dig. Vi hjälper dig både att se på det du har och kanske hitta nya infallsvinklar i det, eller att tänka stort, nytt och framåt.

Ann-Sophie Mattsson, Teamchef, Wise Consulting.

Lästips! – En karriärplan hjälper och leder rätt på vägen!

 

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!