Är ditt batteri uppladdat eller urladdat?

8 December 2021

I mitt jobb som coach och ledarutvecklare möter jag människor som söker förändring. Människor som vill vidare någonstans, till ett nytt jobb, ett mer balanserat liv, en mer stimulerande roll med större ansvar och tuffare utmaningar eller ett annat läge där de helt enkelt har rätt förutsättningar att må bra och prestera. En del vill hitta lusten i något nytt, men vet inte riktigt vad.

Många av de jag möter är i en situation på jobbet eller i livet där de inte fullt ut trivs och kommer till sin rätt. En del har befunnit sig i det läget länge. Det tar på krafterna och många känner stress, frustration, trötthet och oro. Att det tär på självförtroendet är vanligt. Att ur det läget ta sig vidare mot nya mål kräver att man har kraft. Och det är där vi behöver börja. Innan det är dags att sätta nästa mål och kasta sig in i nästa utmaning behöver vi hitta tillbaka till energin.

Bli mer medveten om din situation

Tänk dig ett batteri! Det har en plusladdning och en minusladdning. Så funkar också vår energi. Det finns saker i våra liv på plussidan som ger energi och det finns saker på minussidan som tar energi. Det kan handla om allt från smått till stort och du kommer att bli hjälpt av att bli medveten om vad som tar och vad som ger energi för att på så sätt kunna ta kontroll över det.

Min uppmaning till dig är att börja med att skriva ner allt du kommer att tänka på bägge sidor av batteriet och i nästa steg reflektera kring dessa saker för att sedan fatta beslut hur du vill förhålla dig till dem.

Börja med att ställa dig frågor som;

Vilka;

  • uppgifter i mitt jobb tar jag mig an med entusiasm? Vilka skulle jag helst slippa?
  • människor blir jag glad av och mår jag bra av att jobba eller umgås med? Vilka får mig att känna mig dränerad genom att kanske alltid säga nej och fokusera på problem.
  • aktiviteter ger mig glädje och vilka tråkar ut mig?
  • händelser tär på mig och vilka gläder mig?
  • platser njuter jag av att vara på och vilka platser gör mig oinspirerad eller kanske stressad?
  • mat ger mig bra energi och vilken mat gör mig trött och får mig att vilja gå och lägga mig på soffan?
  • tankar ger och vilka tankar tar energi från mig?

Acceptera eller åtgärda?

När du skrivit ner allt du kommer att tänka på och tittar på din lista, vad kan du då konstatera? Är batteriet i balans eller är listan på minussidan mycket längre än den på plussidan? Om så är fallet så är ditt nästa steg är att fundera över vad du kan göra för att ta bort sådant som tar energi och lägga till sådant som ger energi. Frågan du behöver ställa dig kring var och en av sakerna som tar kraft från dig är ”kan jag acceptera eller åtgärda detta?”. Detta kan låta krasst och enkelt och det är det såklart inte alltid. Båda alternativen kan vara svåra, ta tid och kräva stöd. Ibland står det utom din makt att göra något åt sådant som tar din energi. Att då tänka att jag ska ”gilla läget” när det handlar om svåra saker som sjukdomar och förluster kan kännas rent provokativt, men om du kan finna ett förhållningssätt där du väljer att tänka att ”jag lever med det som är” så kan det ändå kännas lättare och mindre dränerande.

Andra saker kanske faktiskt är ganska enkla att åtgärda och kan direkt göra stor skillnad för din energi. Som att t ex sluta passera T-centralen i rusningstid på väg till och från jobbet och få förhöjd puls och ta cykeln istället. Eller att sätta av ett par timmar till att städa den där stökiga klädkammaren som stör dig även om dörren till den är stängd. Alternativt så fattar du ett medvetet beslut att leva med stöket eftersom du prioriterar annat just nu och det beslutet kommer att minska en del av energidränaget.

Vad ska du göra mer utav?

Lika viktigt som att minska ner listan på minussidan är såklart att utöka den på plussidan. Kanske vet du redan väl vad du behöver för att må bra, men hur prioriterar du detta? Många tenderar att i stressiga perioder välja bort träningspassen eller kompisträffarna fast det kanske är då man behöver dem som bäst. Fundera också över om det finns sådant som du längtar efter som du kan lägga till på din lista? Finns det saker du mår bra av som du kan göra lite oftare? Hur kan du få in energipåfyllnad i ditt liv på daglig basis? Att vänta på att batteriet ska laddas till semestern är en mindre bra idé. Det behöver ske kontinuerligt.

Låt dig inte luras av dina tankar

Något som kan vara lite svårare att få koll på är de energislukande alternativt energigivande tankarna som kanske snurrar i ditt huvud. Att bli medveten om dem kräver att du stannar upp och lyssnar inåt och uppmärksammar hur du talar till dig själv. Märker du då att du kanske upprepar saker för dig själv som begränsar dig genom att tänka sådant som t ex ”jag är dålig” eller ”det är kört”? De flesta begränsande tankar brukar nämligen vara varianter av just dessa teman vilket gör dem förutsägbara och lätta att känna igen. De där tankarna brukar också vara tjatiga och har man upprepat dem många gånger så tenderar de att upplevas som sanningar och är i högsta grad något som tar energi.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en tanke bara är en tanke. Den kan vara är ett antagande, gissning, hypotes eller tolkning och inte alls fakta. Du kan alltid välja ett annat perspektiv och att tänka en annan tanke som ger dig energi. Du kan välja att t ex tänka ”det här kan jag inte än, men jag har viljan och förmågan att lära mig”. Den tanken kommer att ge dig en annan känsla och mer energi. Har du under lång tid tänkt begränsande tankar kanske det tar tid att tänka om. Men våra hjärnor är plastiska och det är därmed görbart. Ge inte upp utan fortsätt att påminna dig om den nya goda tanken. Efter ett tag kommer den att bli din nya sanning.

Ett bollplank på vägen?

Skulle du eller någon av dina medarbetare vilja utveckla dessa tankar och ta dem vidare till konkreta handlingar och känner att det vore värdefullt med ett stöd och bollplank på vägen? Välkommen i så fall att höra av dig till oss så berättar vi gärna mer om våra coachprogram och om hur vi kan hjälpa till och göra skillnad!

Katarina Brommesson, Ledarutvecklare & Coach på Wise Consulting.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!