Kundcase | Tobii

22 January 2020

Vi har förtydligat förväntningarna på framgångsrika ledarbeteenden

Tobii är det framåtlutade, snabbväxande tech-bolaget med en innovativ produkt som utmanar på vilket sätt vi interagerar med teknik. Genom eye-tracking ger Tobii en röst till personer med särskilda behov, hjälper bland annat forskare att förstå mänskligt beteende och bygger in eye-tracking i vanliga persondatorer. Med hjälp av ledarskap i världsklass ska Tobii förändra både enskilda personers liv, likväl som hela industrier. Cecilia Eriksson, HR-direktör på Tobii, föll för Wise Consultings ledarfilosofi.

Varför valde ni Wise Consulting som leverantör av ledarutveckling?

På Tobii har vi något som vi kallar för ”Tobii Uni”, ett internt universitet med fokus på ledarskap. Vi har som bolag växt snabbt och vi såg därför ett behov av att sätta ett ökat fokus på ledarskap, visa tydligt vilket typ av ledarskap som vi vill ha på Tobii och ge alla våra chefer förutsättningar för att bli riktigt riktigt bra ledare. Vi ville att ledarutvecklingsprogrammen i Tobii Uni skulle ”andas oss” men vi insåg också att vi behövde stöd av extern expertis. Kombinationen av lång erfarenhet men att ändå kunna skräddarsy kunde Wise Consulting hjälpa oss att förverkliga. Tillsammans utvecklade vi ett ledarprogram som skulle fungera globalt, med som skulle börja rullas ut i Sverige. Vi har många chefer inom Tobii och även ledare med t.ex. tekniska ansvar eller projektledaransvar, men utan att formellt vara chefer. Vi skräddarsydde två olika program och anpassade upplägg som passade utifrån dessa gruppers olika utmaningar och målbild.

Vi blev utmanade men fick samtidigt väva in vår egna touch, vilket var viktigt för oss, säger Cecilia Eriksson, HR-direktör på Tobii.

Vad har hänt efter ledarutvecklingsprogrammen?

En viktig del är att de som gått utbildningen har en samsyn på hur vi ser på ett modernt och modigt ledarskap, vilka beteenden som vi tror på och som passar in i vår verksamhet. På Tobii har vi nu lyckats kommunicera att vi värderar ledarskap högt, du ska vara stolt om du arbetar som ledare hos oss och ta ditt uppdrag på största allvar. Du är alltid en ledare oavsett situation och ska därför alltid agera och vara som en, inte bara när du gör ”chefsuppgifter”. Genom att satsa på ledarutveckling visar vi att ledarskap är viktigt och något som vi vill vårda och ständigt utveckla. Att vara en förebild är något som kräver rätt förutsättningar, och i och med utvecklingsinsatserna är vi på rätt väg för att det ska bli möjligt. Vi har också säkerställt att alla som börjar hos oss får samma bild av hur just ledarskap på Tobii ser ut, säger Cecilia.

Vad händer härnäst för Tobii?

Vår nästa kraftansamling blir att skala upp våra insatser ytterligare utanför Europa. Vi kommer att fullfölja arbetet med att harmonisera ledarskap över hela vår organisation och se till att alla får en samsyn. Framåt ska vi stärka våra team och vår fina, inkluderande och framgångsrika kultur som redan idag gör oss till en av de bästa arbetsplatserna i Sverige.

Cecilia Eriksson, HR-Direktör. 

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!