Kundcase | Nordward

28 May 2021

De senaste åren har fisk och skaldjurskoncernen Nordward vuxit snabbt, vilket de vill fortsätta att göra. För att använda sina resurser effektivt och få mycket kompetens för pengarna, har de valt att anlita Wise Consultings HR-konsult i stället för att anställa.

Mycket kompetens för pengarna

Med fyra bolag i två länder, 280 anställda och siktet högt ställt inför framtiden finns det många HR-relaterade frågor att ta tag i.

Koncernen har valt att köpa in HR-kompetens i ett partnerskap med Wise Consulting, i stället för att anställa en fast organisation. Vilka är fördelarna?

– Från början var det för att det fanns så mycket ofärdigt att ta tag i. Jag ville helt enkelt få det mest basala ordnat innan jag anställde en HR-chef för mer strategiskt arbete, säger koncernchef Mikael Salenstedt och tillägger:

– Sedan fick vi så otroligt bra hjälp av Wise Consulting att vi inte ville sluta. Jag har förnyat vårt avtal undan för undan, och det kommer jag att fortsätta med.

Behoven hos Nordward var alltså stora. Mikael skrattar när han berättar vad de behövde hjälp med:

– Allt! Vi hade vuxit snabbt, bland annat genom att köpa upp andra bolag, och HR-arbetet var verkligen eftersatt på flera håll. Till exempel saknades rutiner på en rad områden, så det fanns att göra, säger han.

Dubbel förståelse

De fick alltså börja från början, med att sätta upp en personalhandbok och skapa mallar och dokument som är självklara i ett bolag av Nordwards storlek. När detta fanns på plats gick de vidare till att forma strukturer och processer att luta sig emot. En bit in i processen tog Charlotte Hahne, senior HR-konsult hos Wise Consulting, över uppdraget från en tidigare kollega. Sedan dess har Charlotte haft en viktig roll i Nordwards vardag.

– Charlotte är affärsinriktad, pragmatisk och genuint intresserad av vad vi gör. Dessutom förstår hon både mig och våra medarbetare. För mig är hon lika mycket en i ledningsgruppen som alla andra, trots att hon egentligen bara går in där hon behövs, säger Mikael.

Parallellt med det långsiktiga arbetet hjälpte Charlotte till med löpande HR-frågor i stort och smått – allt från fackliga förhandlingar till uppsägningsärenden. Samtidigt antog hon en coachande roll gentemot cheferna i ledningsgruppen.

– Några var väldigt osäkra i början. Men tack vare att Charlotte varit tillgänglig och engagerad har de lärt sig otroligt mycket. Vi har skalat upp allt eftersom, och i takt med att cheferna blivit säkra i sin roll har vi också kunnat använda Wise till mer kvalificerade uppdrag, säger Mikael och tillägger:

– Vår största bedrift i utvecklingsarbetet är just att alla våra chefer är så prestigelösa. Vi har haft högt i tak åt båda håll och de har lyssnat in och tagit till sig Charlottes kompetens till hundra procent.

Dags att ta nästa steg

Resultatet, menar Mikael, är att Nordward idag har vuxit i sin kostym och format ett HR-arbete som det anstår ett medelstort bolag med höga ambitioner.

– Tack vare hjälpen från Wise Consulting arbetar vi idag med HR på ett professionellt sätt. Vi har lyft oss till en ny nivå helt enkelt, säger han.

Nästa steg blir att jobba mer proaktivt; forma sätt att identifiera medarbetarnas potential och skapa karriärstrappor, jobba med företagskulturen och fortsätta att förbättra arbetsmiljön. Även där kommer Charlotte att spela en nyckelroll, menar Mikael:

– Hon har varit helt outstanding. Fantastisk! Jag har jobbat med många konsulter och vet av erfarenhet att många inte vill vara obekväma. Men från Charlotte får jag alltid ett ärligt svar. Det och hennes äkta engagemang för oss som bolag är jätteviktiga anledningar till att vi gjort så stora framsteg.

Tre frågor till Charlotte Hahne, senior HR-konsult

Hur såg förutsättningarna ut på Nordward?

– Nordward hade vuxit snabbt och hade inte hunnit bygga de processer som behövs kring HR-frågor i ett bolag av den storleken. De hade alltså stort behov av HR-kompetens för att skapa struktur och ordning, men också för att stötta och kompetensutveckla cheferna i det dagliga HR-arbetet.

Vad bidrar du med?

– Det handlar om en kombination av punktinsatser och långsiktigt arbete – alldeles beroende på vad de behöver. Nordward köper väldigt genomtänkt. De tar alltid hjälp när de behöver, och jag kommer enbart in i situationer där jag skapar effekt. På det sättet har de aldrig en kostsam överrock; effekten de får överstiger vida det de betalar.

Vad kan andra lära sig av Nordwards resa?

– Det fantastiska med Nordward är att de är en modern arbetsgivare som bemannar smart och som ger sina chefer stort ansvar i sitt ledarskap. Med mig och vårt samarbete i botten har de byggt upp en klokskap i sitt ledarskap och en stabil grund för sitt HR-arbete. Många tycker att man inte kan lägga ut företags viktigaste resurs externt, men Nordward visar att det går alldeles ypperligt.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!