Varför stänga in sig under medarbetarsamtalen – låt hela teamet vara med!

15 November 2016

Det årliga medarbetarsamtalet står för dörren! En tid då chef och medarbetare ska gå igenom nuläge, budget, mål, utveckling och förväntningar. Kanske blir det en avstämning halvvägs för att följa upp, kanske blir det inte det. Resten av teamet vet inte vad ni har kommit överens om och risken finns att det tisslas och tasslas om att hen jobbar med fel saker.

Kan vi inte vända på allting och låta alla vara med i medarbetarsamtalen? Det kan vi faktiskt. Som HR-konsult var jag ute på ett företag och där hade man faktiskt gjort precis det. Bakgrunden var att både medarbetarna och chefer kände att medarbetarsamtalen gick på tomgång. De fick inte den energi och output som önskats, utan det kändes mest som ett jobbigt ”måstemöte”. Så under en utvecklingsdag så slängdes frågan ut till samtliga – kan vi göra det här på något annat sätt?

Blåste liv i engagemanget
Diskussionerna blev med en gång höga och förslagen haglade. Det som samtliga fastnade för till slut, var att låta hela teamet vara med i varje medarbetares medarbetarsamtal. Ett samtal där alla är med och bidrar och kommer med input. Kanske kommer det inte alls att fungera men låt oss prova!

Sagt och gjort. En ny mall togs fram som alla medarbetare tillsammans skulle gå genom. Denna mall var anpassad efter respektive teams utmaningar. Det visade sig att testet fungerade bra. Ett helt nytt engagemang uppstod i medarbetarsamtalen med flera lösningsorienterade diskussioner om varje teams utveckling.

Utgångspunkten låg i respektive teams mål, hur skulle Kalle/Lotta kunna bidra bäst utifrån deras specifika förutsättningar? Ett antal spelregler sattes upp som diskussionsunderlag – vilka styrkor och kunskaper har just denna medarbetare och vad behöver hen för att enklast nå sina mål? Spelreglerna fokuserade på det positiva, och om det fanns utvecklingsområden så hanterades dessa enskilt mellan chef och medarbetare.

Fungerar den här modellen på alla företag?
Mitt spontana svar är, kanske inte, men förhoppningsvis. Ibland så måste man verkligen skaka om allting för att hitta en ny fungerande lösning!

Så, lycka till i ditt nästa medarbetarsamtal – hos oss på Wise Consulting så kallar vi det förresten för passionssamtal – känn på den du!

Claes Berggren, HR-konsult, Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!