Varför du ska jobba som HR-konsult

15 October 2019

När jag är på middag med nya människor händer det ibland att jag får frågan. Fredrik, vad jobbar du med? ”Jag har världens bästa jobb”, brukar jag svara då, ”jag jobbar med HR”.Den rätt vanligt förekommande följdfrågan brukar då vara, ”jaha, då är det du som håller i lönerevisionen va?”. Visst, det kan vara en av mina arbetsuppgifter, men det är bara en ytterst liten del av HR-området, brukar jag svara. Och, det är inte lönerevisionen som får mig att tycka att jag har världens bästa jobb.

Vad är HR för mig?

Det som verkligen är förmånen med mitt jobb är att få hjälpa människor och organisationer att växa och utvecklas. Att få vara med och skapa ett arbetsliv och arbetsplatser där människor stormtrivs och har roligt ihop samtidigt som de är framgångsrika. Att få vara med och skapa rätt förutsättningar för grymma prestationer och leveranser i toppklass. Det är mitt jobb. Det är HR för mig. Som HR-konsult ute på olika uppdrag får jag dessutom möjlighet att göra det om och om i olika sammanhang och branscher. Det är extra lyxigt och otroligt utvecklande.

Ofta får som jag svar, ”wow, det låter ju helt otroligt, men också lite flummigt. Hur vet du vad som får människor att trivas, ha roligt, prestera och leverera på ett företag?”.

Sanningen är att jag sällan vet det på förhand. Jag har inga färdiga lösningar, men jag är rätt säker på ett par saker, människor som mår bra och trivs på jobbet brukar göra ett bättre jobb än de som vantrivs eller är missnöjda. Lika säker är jag på att människor som är riktigt bra på sitt jobb också är de som har vassaste kunskapen, idéerna och lösningar på hur man kan utveckla verksamheten.

När blir HR-arbetet som bäst?

Vad jag gör, rent konkret och varje dag, är att ställa mycket frågor. Hur upplever chefer och medarbetare nuvarande arbetssätt? Hur fungerar samarbetet? Vad skulle man vilja förändra? Vad tar energi? Vad fungerar riktigt bra och när sker det? Vad skulle du vilja ge för feedback?

Nyfikenhet är så otroligt viktigt. Att vara genuint intresserad och lyssna med riktigt stora öron. Om det ställs mycket frågor i en organisation, ökar sannolikheten att kunna ta smarta beslut som utvecklar verksamheten. Idéer, lösningar och svar på frågorna kommer liksom av sig självt då.

Att ställa mycket frågor, lyssna samt skapa frekventa och kvalitativa tillfällen för strukturerad feedback och reflektion i vardagen är därför superviktigt för mig i min HR-roll. En nyckel för att verkligen kunna göra skillnad i ett allt mer komplext och uppskruvat arbetsliv.

Och det är det som gör HR så roligt! Men nog om mig nu – vad jobbar du med?

Vill du prata mer om hur det är att arbeta som HR-konsult, connecta gärna med mig på LinkedIn så pratar vi mer där.

Fredrik Färm arbetar som HR-konsult på Wise Consulting.

Nyfiken på konsultrollen? Klicka här!

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!