Välkommen till
Wise Consulting
Anders Klevard

Vi har en ny kollega hos oss, Anders Klevard! Anders ansvarar för våra strategiska tjänster och leder teamet med våra seniora konsulter inom ledar- och organisationsutveckling. Vi vill veta mer om Anders; vad har han gjort innan, vad brinner han för och varför valde han Wise Consulting. Häng med och lär känna Anders lite bättre!

 

Berätta något om din bakgrund och hur du hamnade här

Jag har en uppriktig fascination för de ämnesområden vi arbetar med på Wise Consulting. Men om jag backar bandet något och konstaterar att många fördjupar sig inom ett ämne utifrån ”inspiration” så var det för mig kanske mer ”desperation”. Jag har flera nyckelhändelser kring det här, men om ni tillåter mig att bli lite personlig så är en sådan nyckelhändelse att en anhörig blev deprimerad under tonåren. Han var värdelös. Livet var värdelöst. Som nära anhörig, som mer eller mindre dyrkade marken han gick på blev min respons att tvärtom försöka beskriva min bild. Så jag sa, men du är ju superduktig i fotboll, har jättehöga betyg och är så himla populär, du har ju allt! Ser du inte vilken fantastisk person du är?

Intentionen var förstås att få honom att må bättre, men lite förstod jag att jag gav sten till börda. Inte nog med att han var fortsatt deprimerad, han var nu även otacksam för det liv han levde. Insikten om att lösningar när det gäller människor inte sällan är kontraintuitiva var plågsam men väckte en stor nyfikenhet att söka fler svar. Och samma, kontraintuitiva lösningar gäller inte sällan i organisationssammanhang:

  • Har du relationella problem mellan enheter och/eller individer? Jobba med strukturer.

  • Vill du ha mer motiverade medarbetare? Sluta ta ansvar för deras motivation.

  • Har ni ”röda nyckeltal” och inte vet hur ni ska lyckas vända skutan? Fokusera på de ”gröna nyckeltalen”.

Det är förstås inga universallösningar för varje bolag och situation är unik, utan poängen är att lösningen i den ”mänskliga världen” inte är lika intuitiv som i den ”fysiska världen”. Tyngdlagen i den fysiska världen gäller vare sig du tror på den eller inte. I den mänskliga världen ”beror det på”. Det fortsätter att fascinera mig, och därför är jag här!

Vad har du gjort innan du kom hit?

Efter en personalvetarexamen från Uppsala så började jag inom HR och sen vidare som managementkonsult, först som anställd och sedan som partner.

Vad fick dig att fastna för Wise Consulting av alla arbetsplatser?

Så klart såg rollen intressant ut, men det var framför allt bemötandet som fällde avgörandet. Både utifrån hur de var, och vad de berättade. Bland annat beskrev de kulturen som ”fet hand i ryggen”, och det där bet sig fast. Många av oss har hört Peter Druckers citat ”kultur äter strategi till frukost” och arbetar idogt med att få till något sådant i sin egen organisation, här får jag en unik chans att uppleva det.

Är det så då, har du en ”fet hand i ryggen”?

Absolut, så otroligt välkommen som jag blivit här, har jag nog aldrig känt mig. Massa högkompetenta, vänliga, drivna människor, som brinner för liknande frågor, samlade under ett och samma tak. Det finns en enorm urkraft där.

Berätta om ditt uppdrag

Javisst, summerat handlar det om fem områden: Att definiera, konceptualisera och paketera vårt erbjudande inom Strategiska tjänster; att etablera gemensamma arbetssätt för konsulterna inom Strategiska tjänster så de drar ännu mer nytta av varandra; att identifiera och tillvarata synergier mellan Wise Consultings olika tjänstesegment; att aktivt utveckla, fördjupa och driva kundsamarbeten och sist men inte minst vara en proaktiv ledare för de stjärnor som ingår i gruppen. Så mycket, men också otroligt spännande och givande! 

Vad är du mest stolt över i jobbsammanhang?

Allra stoltast är jag över alla de nära kundsamarbeten där vi tillsammans på ett mätbart sätt, inom vitt skilda organisationsområden såsom ledarskap, försäljning, kulturtransformation och operationell utveckling, kunnat visa signifikanta resultat- och prestationsförbättringar.

Drömuppdrag för WiC?

Men fler sådana som jag precis nämnde. Att ta någon stor ambition, eller tråkig surdeg för den delen, som legat och jäst i massa år, och alla lösningsförsök har gått om intet. Och sedan angripa det där, systematiskt och genomtänkt, och förverkliga det man så länge velat. Det är drömuppdragen. 

Är du nyfiken och vill veta mer om våra strategiska tjänster eller har du behov av ledar- eller organisationsutveckling i din organisation? Hör av dig så hjälper vi gärna till!

 

Intervjuad av Nina Knutson, Head of Growth Marketing & Attraction

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!