Träningshets eller hälsofrämjande arbete?

18 August 2015

”Kan jag få locka med lite Bellmanstafett? 5 km på härliga Djurgården.. We need you! Kram Lena”
Det är fredagkväll och jag har precis slagit mig ner på en solig uteservering när det plingar till i mobilen. Wise Consultings alltid lika energiska VD Lena lockar med Bellmanstafett tillsammans med kollegorna  – och självklart hänger jag på!

I år fokuserar vi på Wise Consulting extra mycket på både fysisk och psykosocial hälsa och det har fått mig att reflektera över just hälsofrämjande arbete på arbetsplatser. Idag är lopp, träning på arbetstid och viktminskningsgrupper vardag på många svenska företag. Vissa företag har tagit det lite längre än andra vilket blev tydligt i våras då det i media uppmärksammandes att Kalmar Vatten sedan 2007 lagt in obligatorisk träning i såväl befattningsbeskrivningar som lönekriterier. Allt med syfte att minska sjukskrivningar och belastningsskador. Efter några år talade siffrorna sitt tydliga språk. Sjukskrivningstalen hade minskat med 0,5% men samtidigt höjdes  kritiska röster som menade att det skapats en hets kring att träna samt att arbetstagarnas integritet kränktes.

Vi lever idag i ett samhälle där träning och hälsa är status. Det smala, vältränade idealet är aldrig längre än ett Instagram-klick bort och nya träningsformer och dieter är vardagsmat i dagspressen.  Så hur kan vi som arbetsgivare skapa ett långsiktigt och effektivt hälsofrämjande arbete som inte upplevs påtvingat?

Att hälsofrämjande arbete lönar sig genom så väl minskade sjukskrivningstal som mer effektiva och hållbara medarbetare är de flesta eniga om. Jag menar att vi som arbetsgivare har ett ansvar för att uppmuntra våra medarbetare till ett hälsosamt liv. Detta gör vi genom att skapa förutsättningar för fysisk och psykosocial hälsa samt att arbeta med människor på ett lustfyllt sätt och utgå från varje enskild individ. Nedan följer några konkreta tips som kan vara till hjälp för att skapa en hälsosam arbetsplats:

  • Utgå från individen! Fråga dig själv och tala med dina medarbetare – vad behöver vi för att uppnå en god hälsa? Forma actions och aktiviteter där efter.
  • Att tvinga medarbetare att träna fungerar inte – enligt färsk forskning från Göteborgs universitet är autonomi, att man själv valt vad man gör, en av de starkaste faktorerna för att långsiktigt komma igång med träning.
  • Vid fysisk aktivitet, ställ dig gärna frågan om alla medarbetare kan delta utefter sina egna förutsättningar. Om svaret på frågan blir nej kanske du ska välja en annan aktivitet? Kanske kan ni ställa upp i Blodomloppet istället för Stockholm Marathon?
  • Fysisk hälsa är så mycket mer än ett svettigt gympass eller en timmes hård löpning. Att regelbundet röra sig i vardagen, ta trappan i stället för hissen eller hoppa av bussen en station tidigare ger de kanske största hälsoeffekterna på sikt. Gör som mina kollegor – passa på att ta en promenad under nästa avstämningsmöte. På Wise Consulting kallar vi det Walk & Talk.
  • Slutligen – glöm inte bort den psykosociala hälsan! Stegräknartävlingar i all ära men många av oss kanske är i större behov av att lära oss verktyg för avkoppling och återhämtning. Gör som en av mina kunder och bygg upp en sida på intranätet där en sömnskola, ett självtest kring stress samt råd och korta tips om mindfullness finns tillgängliga.

Nu är det snart dags för mig att slå ihop datorn för dagen för att istället snöra på mig löparskorna och jogga en runda – man vill ju inte komma sist i årets Bellmanstafett!

Julia Svangren, HR-konsult, Wise Consulting

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!