Ställ om för bibehållen konkurrenskraft

24 March 2020

Konsekvenserna av Coronapandemin är enorma och ingen vet hur det kommer att utveckla sig framöver. Många oroar sig för själva viruset och fasar för att någon av de nära och kära som befinner sig i riskgrupp ska drabbas. Många oroar sig också för de ekonomiska konsekvenser som verkar följa i pandemins fotspår.

Vi ser hur branscher och företag helt förlamas när hela marknader upphör att existera på bara några enstaka veckor. Varsel till arbetsförmedlingen väller in. Räddas det som räddas kan verkar vara modellen och precis som vid finanskrisen så är det enskilda medarbetare som till sist drabbas.

Men det är en annan värld vi lever i nu än 2008. Vi är tolv år mer globala, mer ihopkopplade och mer digitala. Förändringstakten i samhälle och arbetsliv är på en helt annan nivå. Det kan vara hoppfullt att tänka på. För när vinden vänder på nytt, kommer den vända snabbt. Fram tills dess gäller det att anpassa sina segel.

Här och nu behöver företag och organisationer snabbt ställa om sin verksamhet. Sättet på vilket vi gör detta kommer vara helt avgörande för vilken konkurrenskraft vi har när ”post-corona-vardagen” tar fart. För då kommer det att gå undan.

  1. Värna om dina medarbetare

I tider av turbulens blir det än viktigare att möta och leda dina medarbetare med tydlighet och värme. Kommunikation blir superviktig. Hur vi möter och leder våra medarbetare i kristid är det ultimata kvittot på hur vårt arbetsgivarvarumärke ter sig i praktiken, bortom karriärsidan på webben. Det kommer våra medarbetare notera och det kommer, rätt utfört, att bygga lojalitet.

  1. Inte silos

Nu är inte tiden att springa fort men fel i olika silos. Det här är tiden att komma samman som ledningsgrupp. Att arbeta tvärfunktionellt över avdelningsgränserna för att tillsammans skapa de bästa förutsättningarna för medarbetarna att kunna leverera som vanligt. Allt från extern/intern kommunikation till att leda och skapa förutsättningar att jobba på distans.

  1. Ha koll på och använd stöd från stat och samhälle

Se över och utvärdera alla möjligheter till att minska kostnader utan att varsla och säga upp dina medarbetare. Kan du använda dig av korttidspermitteringar? Hur kan du anpassa scheman eller uppmana medarbetare att ta ut ledighet? Vad finns det för möjligheter att skjuta upp skatteinbetalningar?

Jag tror det var utbildningsministern som sa det senast, ”Nu gäller det att vi har varma hjärtan, kalla huvuden och rena händer!” Precis så ska vi ställa om 2020.

Fredrik Färm, HR-expert på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!