Lever du idag eller imorgon?

31 January 2017

Att leva i nuet, hur lyckas man med det? Jag har tänkt massor på det här med att leva i nuet och hur jag ska lyckas med det. Jag tycker verkligen att jag har försökt att göra det, men ärligt talat går det rätt dåligt. 

Då och då träffar jag på människor som helt låter sig insupas av stunden, de lyssnar, skrattar, ser och pratar, här och nu med 100% fokus och engagemang. Hur gör dem? Jag förundras av deras hängivenhet och jag avundas deras förmåga att helt stänga ute omvärlden och alla saker som händer om en timme, imorgon eller om en vecka – och allt detta tänker jag på medan vi pratar. Så mycket för att vara i nuet, heja mig, or not.

Kännetecken för här och nu
Jag läste att det finns vissa saker som särskilt kännetecknar att man inte är här och nu. Om du till exempel pratar med någon face to face men samtidigt tänker på något annat, om du kollar på en film medan du formulerar det där mailet som du inte får glömma att skicka imorgon. Om du dammsuger, diskar, tvättar, duschar, äter, åker tåg, dricker kaffe, gungar barnen medan du i tanken är någon helt annanstans. Då är du inte här och nu. Hjälp, jag gör så där hela tiden. Betyder det att jag lever i framtiden istället för nuet?

I ett avsnitt av Mandelsmanns gård, ett program som sänds på tv4 där man får lära sig allt mellan himmel och ekologisk jord, får vi se hur Gustav Mandelmann, en av huvudkaraktärerna, helst spenderar sin morgon. Han startar sin morgon i köket med en kopp te (vad jag tror) och sin fiol, solen strilar in genom fönstret. Det är precis när han tar en klunk av sitt te som det går upp för mig, han är verkligen här och nu. Det är hans sätt att dricka och hans nöjda ansiktsuttryck som verkligen får det att kännas som höjden av närvaro.

Hur vet du att den verklighet du lever i är här och nu?
Det finns en till aspekt att ta hänsyn till i den här frågan, nämligen vår ”digitala verklighet”, för om jag till exempel sitter på tåget på väg hem och går in på Facebook, där tackar jag ja till en födelsedagsinbjudan, svarar i chatten och likar några statusar. Då är jag ju här och nu på Facebook men jag missade ju helt den gravida kvinnan som borde ha fått min plats. Jag var här och nu i den digitala verkligheten men jag missade saker i den analoga verkligheten. Hmm…

Vad är det då som gör att vi har svårt för att vara helt närvarande? Jo, jag tror att det är våra tankar och våra kära hjärnspöken som ställer till det. Vi (jag hoppas att jag inte är ensam i detta) lägger ner ofantliga mängder med tid på att älta scenarion, möjliga felsteg och situationer. Istället för att bara vara här och nu och ta ”problemen” om/när de kommer. Oftast så kommer de aldrig utan det mesta brukar lösa sig och tänk då på all tid som du lade ner på att oroa dig innan.

Mina 3 bästa tips för att bli mer närvarande både på jobbet och privat (inte att förglömma, jag är själv newbie på området):

  • Sluta tänka så mycket på allt, särskilt på det som du inte kan göra något åt
  • Njut av alla stunder, det finns nästan alltid något att glädjas åt om du verkligen försöker
  • Se, lyssna, smaka, känn – PÅ RIKTIGT

Och en sista sak, livet är som en spännande berg- och dalbana, du får bara åka 1 gång, så passa på att njuta.

Sofie Rosendal, Marketing Coordinator & Social event Manager, Wise Consulting. 

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!