Jobbar du strategiskt med HR – gör vårt självtest!

18 November 2021

Ett verksamhetsnära HR-arbete innebär att HR:s prioriteringar utgår från de affärsmässiga utmaningarna och är väl förankrade i affärsplanen. Dagens organisationer måste snabbt kunna ändra mål och riktning för att ha en möjlighet att hänga med i den snabba utveckling som sker, eller behöver ske.

Moderna arbetssätt med medarbetarna i fokus skapar tillit, engagemang och motivation som driver både innovation, kreativitet och ökad lönsamhet. Att arbeta strategiskt innebär att du tillsammans med ledningen är väl insatt i företagets affärsmål. HR-arbetet är avgörande för företagets framgång och bidrar till att företagets mål uppnås.

Självtest – Hur strategiskt arbetar du med HR?

Gör vårt självtest och se hur strategiskt du arbetar med HR idag!

Svara JA eller NEJ på följande 11 påståenden:

 • Jag har koll på vilka de största talangerna är på mitt företag.
 • Ledare i företaget kommer till mig för att bolla frågor och få råd även till sådant som ligger utanför traditionella HR-frågor.
 • Om företaget rekryterar till seniora positioner är jag garanterat involverad.
 • Jag är stolt över min förmåga att entusiasmera min omgivning och få genomslag för mina idéer.
 • Jag förstår kopplingen och kan se hur mycket försäljningsarbete som behövs för att behålla omsättningen och vinsten i företaget.
 • Jag utmanar konstant de ledare som jag stöttar för att göra dem redo inför nästa och större ledarutmaning i organisationen.
 • Jag har lika stor järnkoll på vilka HR-prioriteringarna är som för övriga affärsprioriteringar i verksamheten.
 • Efter att jag hjälpt någon eller löst ett problem funderar jag på hur vi kan skala upp och använda den lösningen i fler situationer.
 • Jag har föreslagit att vi ska skrota icke-fungerande processer eller arbetssätt minst ett par gånger.
 • Jag funderar ofta på hur vi kan göra saker mer effektivt och lustfullt på min arbetsplats.
 • Jag har en bra uppfattning om vilka 5 kritiska kompetenser min verksamhet kommer vara beroende av under de kommande åren.

Räkna ihop alla påståenden du svarat JA på och se dina poäng här nedan!

0-3 poäng
Du blir ofta uppäten av det operativa och brandkårsutryckningar. Förmodligen är du överhopad av administration idag, och sitter med långa to-do-listor. Misströsta inte, det finns en ljusning. Börja med att kartlägga dina energitjuvar och vart du fastnar. Se över dina prioriteringar, visioner, ditt mandat, dina resurser och mål.  Finns det uppgifter som du kan sluta med, göra mindre av tex?

4-7 poäng
Bra jobbat! Du försöker verkligen och har tagit viktiga steg, och du är medveten om att du behöver lägga mer tid och kraft på det strategiska. Håll koll på dina prioriteringar och fortsätt på den väg du börjat.

8-11 poäng
Strålande, du är verkligen en strateg ut i fingerspetsarna! Var stolt över din resa! Du navigerar pricksäkert mellan dina strategiska ansvarsområden och lär dig löpande nya saker. Du vågar utmana det du vet och läser nyfiket det senaste inom HR-området. Psst! Förresten, du kanske är nyfiken på en karriär hos oss?! 

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!