Hur skapar du stolthet, framgång & teamkänsla?

10 February 2015

Alla har vi väl någon gång letat efter ett namn. Nästan kommit på det men … inte fått fram det just där och då. Efter en tid har det sedan, ofta i en helt annan situation, helt plötsligt dykt upp. Hjärnan ger sig inte utan fortsätter att svara på frågor som vi ställer. Detta kan hjälpa eller stjälpa oss!

Alltför ofta spanar vi efter faror och hot, det har vi med oss sedan urminnestider och därför styrs vår inre dialog ofta av frågor om varför saker och ting inte fungerar eller att vi inte duger eller presterar tillräckligt bra. För att rikta vår uppmärksamhet på våra positiva sidor krävs ofta att vi uppmanas tänka på dem. Frågorna nedan kan du svara på genom att skriva ned svaren för dig själv och än mer kraftfulla kan de bli om du ska svara på dem högt för en kollega. Att i ett team dela med sig och få en förståelse för kollegorna ger dessutom en härlig teamkänsla.

Styrkor och framgångsbeteenden

De flesta av oss är ovana att beskriva våra egna styrkor och framgångsbeteenden. Att dessutom göra det högt för någon som lyssnar kan göra oss riktigt lyckliga, när vi väl kommit över känslan av skrytighet och skam som många av oss har med oss från start. Svaren ger oss ledtrådar till hur vi når framgång och ett positivt tillstånd som ofta föder än mer styrka. När vi vet vad som skapar vår framgång vet vi förstås också vad vi ska göra mer av för att lyckas i framtiden. När vi delar svaren med våra kollegor bygger det även en positiv teamkänsla och vi kan enklare samverka med varandra. Ta med dig några framgångsfrågor till nästa teammöte eller kanske till lunch eller fikarasten.

Frågor som skapar bättre samverkan, får oss att växa och skapar stolthet

 • Vad uppskattar du mest hos dina kollegor?
 • Vilken av dina styrkor är du mest stolt över?
 • Vad vill du helst bli uppskattad för?
 • Vad är du mest tacksam över just nu?
 • När och hur ska du fira din nästa framgång?
 • Vad ger dig energi?
 • När är du i ditt esse?
 • Vad får dig att skratta?
 • Vad skulle du vilja att dina kollegor uppskattar dig för?
 • Vilka beteenden brukar ge dig framgång?
 • När känner du dig riktigt lyckad?

Detta är ett sätt att få oss att hamna i mer positivt tillstånd vilket också rustar oss bättre för att se möjligheter och ta itu med utmaningar och lösningen av problem. Det handlar inte om att på ett dumpositivt sätt ducka för verkligheten utan snarare ett sätt att balansera upp de mer negativa förhållningssätt vi ofta är förprogrammerade att ha. Det ger oss styrka att få det mer som vi vill ha det, att ändra det som ska ändras och glädjas åt det som faktiskt redan är bra.

Karin Oldebäck, coach, Wise Consulting

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!