Hur kan HR bidra till en innovationskultur?

21 May 2019

Innovationskultur är ett hett buzzword. Idag ska medarbetare vara innovativa och i alla strategier förekommer innovation som framgångsfaktor. Vi hör dessutom dagligen om alla lyckade innovativa organisationer som ligger i framkant. I själva verket är innovation ett samlingsnamn för olika aktiviteter i en form av förändring inom organisationen.

Vad kan vi som HR göra för att stötta vår organisation igenom en innovationsfas? Går det att gå ifrån en kontrollstyrd organisation till en innovativ och livfull?

De byggstenar som stärker innovation är kompetens och organisationens förmåga att göra verklighet av denna kompetens. Medarbetarna och cheferna är centrala, vilket ger HR en minst sagt viktig roll.

Hur får du innovationskultur att blomstra?

Studier visar att de organisationer som uppmuntrar en tillåtande kultur, där idéer får frodas och byggas på livfullhet och lekfullhet, är de som lyckas. Men, hur gör du då för att skapa en tillåtande kultur? Här kommer mina bästa tips:

  • Det måste få vara tillåtet att misslyckas och premiera gärna medarbetare som väljer att lägga fram sina idéer.
  • Ledarskapet är centralt för att uppmuntra medarbetarnas innovationsvilja. Som ledare är det viktigt att du skapar utrymme för att idéer kan förverkligas. Samt står bakom de medarbetare som kommer med idéerna, vilka ännu inte accepterats av övriga i organisationen.
  • För att något ska hända måste medarbetarna vilja gå förbi invanda beteendena. Här behöver ledare och HR uppmuntra medarbetarna till nytt mindset.

För att komma igång rekommenderar jag att du börjar med att ta del av de studier och goda exempel från andra som har lyckats göra en innovationsresa. HR är en bra part i att stötta ledare i förändringen och rekrytera kreativa människor, samt uppmuntra de som vill utveckla sin innovativa förmåga.

Vi hör om alla de som lyckas, men är du orolig att omställning för just din organisation kommer vara tuffare? Var inte det, allt går!

Står du inför att ställa om till en innovationskultur eller har andra goda exempel får du gärna höra av dig till mig. Vi inom  Wise Group vill våga vara modiga och dela med oss av våra lärdomar.

Sänk tröskeln för dig själv redan idag, klart du kan innovera.

Anna Uvhagen arbetar som HR-konsult hos Wise Consulting.

Vill du få specialisthjälp från en av våra HR-experter? Hör av dig till oss!

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!