Tema HR-Tech – HR måste bli mer ”tech-savvy”

12 October 2021

HR-tech kan kännas luddigt och krångligt, men det behöver det inte vara! HR finns redan och tech finns redan. HR Tech innebär alltså hur HR anpassar sig och använder den teknik och de digitala lösningar som finns. Teknik som hjälper dig att jobba smartare, effektivare och mer värdeskapande.

När vi pratar om HR-tech går tankarna ofta till upphandling och implementering av omfattande HR-system, från start till mål. Ni som gjort den resan vet att det är en stor insats och att det kan skapa stort värde. Men det kan också rent av ge motsatt effekt. Om vi trycker in nuvarande processer i ett digitalt verktyg, utan att först utvärdera processerna i sig. Genom att kartlägga HR-processer med techbrillorna på kan vi hitta hela eller delar av processer som genom digitala lösningar blir mycket effektivare. Vi ska inte ha digitala verktyg bara för att, utan de ska bidra till ett mervärde.

HR-tech är här för att stanna

Traditionellt har HR-området varit administrativt tungt, det vill vi bort ifrån. Leverantörer av digitala lösningar för HR blir hela tiden både fler till antalet och också bättre på att förstå behovet och vikten av en god användarupplevelse. Detta i takt med att behovet av tekniska lösningar för HR-processer ökar. Några exempel på områden där det finns grymma digitala verktyg är rekrytering, signering och arkivering av avtal, administration av förmåner, Performance Management, Pre- & onboarding, rapport- & analysverktyg, samarbets- och kommunikationsverktyg m.m.

Många av oss tog stora kliv framåt i samband med pandemin. Att kommunicera och arbeta genom smidiga verktyg är en del av vår vardag numera. Den hybrida arbetsplatsen är här för att stanna och HR-tech är mer aktuellt än någonsin.

Definition av ”tech-savvy”

Definitionen av tech-savvy är att vara tekniskt kunnig eller att veta mycket om modern teknologi. Vi vet att yngre generationer som är på väg in på arbetsmarknaden eller i början av sin karriär är tech-savvy. En generation som växt upp med en smartphone i handen förväntar sig att arbetsgivaren har bra digitala lösningar för att hantera HR-processer. Det ska liksom bara funka. Tiden för fysiska blanketter och signaturer, och checklistor i Word är förbi. För att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare för kommande generationer måste HR bli mer tech-savvy!

Här bjuder vi på några reflektionsfrågor som ger dig en tydligare bild av hur långt ni kommit i er digitaliseringsprocess:

  • Hur ska vi möta våra medarbetar i den digitala miljön?
  • Vilka av våra processer är tidskrävande? Kan hela eller delar av processen digitaliseras?
  • Vad har vi för digitala lösningar idag? Används de på ett effektivt sätt?
  • Vad är syftet med våra digitala verktyg, hur hjälper de oss att effektivisera?
  • Vad behöver HR göra för att bli mer Tech Savvy?
  • Vilka är HR:s största utmaningar för att lyckas i sin digitaliseringsresa?

Psst!! Om du behöver stöd i att kartlägga dina HR-processer och hitta alternativ på digitala lösningar som gör att ni kan frigöra potential i människor, team och bolag kan vi hjälpa dig.

Christine Strömberg, Li Hjelte & Stefan Norell HR-konsulter på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!