Hjälp, hur ska jag navigera i HR-system-djungeln?

4 October 2019

Ett HR-system hjälper dig att arbeta mer strategiskt och frigöra tid för andra arbetsuppgifter som skapar värde för din organisation. I takt med att digitaliseringen ökar ställer vi högre krav på vilka system eller verktyg vi har tillgång till i vårt arbete.

Vad är ett HR-system?

Ett HR-system hjälper dig att hålla koll på personal- och anställningsinformation, du kan erbjuda självservice för medarbetare att lägga in egna uppgifter och vara transparent med vilken information ni behandlar. Du kan göra analyser av strategiska HR-frågor och inte minst, processerna kan både automatiseras och skyndas på så att du kan lägga mer tid på business och värdeskapande aktiviteter.

Så här kan du tänka vid val av HR-system

  1. Vad är visionen med systemet? På vilket sätt ska det underlätta? För vem? Skriv en topp 10 kravspecifikation med vad som är absolut viktigast för dig. Det är lätt att tänka att systemet ska lösa alla dina problem.
  2. Gör en skanning av olika leverantörer, benchmarka med andra företag och se vad som finns och vad som passar utifrån dina krav?
  3. Sätt upp systemvisningar med leverantören och ha med konkreta exempel utifrån din kravspecifikation som du vill att leverantören visar dig.
  4. När ni har valt ett system börjar arbetet med att anpassa det till ert företag, många system är väldigt skalbara idag. Gå tillbaka till er vision och kravspecifikation och förverkliga era tankar.
  5. Gå live! Men i liten skala och där det skapar mest nytta snabbast. På så sätt kan ni jobba agilt, ändra och utveckla medan ni fortsätter att implementera systemet i större skala i organisationen.
  6. Utbilda er organisation i hur systemet fungerar, skapa ett beteende som gör att det känns roligt och skapar mening.
  7. Sist men inte minst: glöm inte att detta är förändringsprojekt som påverkar människor och deras arbeten – framförallt i HR- och löneadministration. Var öppen och transparent, kommunikativ och involvera så att ni går tillsammans mot framtiden.

Behöver du hjälp att hitta rätt ingång, workshoppa eller projektleda – hör av dig! Vi har jobbat mycket med HR-system, allt ifrån rådgivning till implementering och uppföljning. Vi kan också leda er organisation i hur ni ska tänka kring HR och digitalisering i stort. Vi är gärna med på er spännande resa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!