Gå inte ”tillbaka” – stanna, förstå och ta spelet till next level

5 May 2020

Mycket har hänt i de flesta organisationer under väldigt kort tid. Är vi ens medvetna om alla omställningar vi gjort? Vi har ställt om fysiska sätt att arbeta men också mentala sätt att arbeta. Vi har medvetet eller omedvetet ställt om hur vår organisation arbetar, vem som verkligen leder vad och var ansvaret ligger. Vi har kanske helt omedvetet gjort funktionella förändringar eller så har vi fullt medvetet förflyttat ansvar och funktion som egentligen legat under ytan och nu med fart har verkställts.

Organisationer som varit långt ifrån agila i sitt sätt att arbeta har störtdykt in i det. De flesta ledningsgrupper har gått in för dagliga avstämningar där beslut fattas, effekter av förra veckans beslut utvärderas och nya beslut tas. Utan att kanske explicit säga det har duktiga ledningsgrupper gått in för ett lärande sätt att arbeta; från snabba scenarion, till att testa, reflektera och göra igen.

Förutom det funktionella och strukturella som har förändrats så har även organisationens förmågor och kompetens satts på prov. Vi har eventuellt sett individer, team eller hela avdelningar som visat på kompetenser som ingen visste fanns. När alla förutsättningar för den regelrätta affären raserats har kanske nya innovationer uppkommit och enskilda individer har tagit steg framåt i sin förmåga att skapa affär. Dessutom har starka doers stigit fram, de där pålitliga som tar till sig och verkställer. De som ser till att saker blir gjort, som litar på beslut och ger helheten en chans.

Samtidigt med alla positiva effekter har också kompetensgap blivit smärtsamt synliga, förmågor som är på fel plats har blivit frustrerade och onödiga eller dysfunktionella strukturer har blivit blottade.

Jag tycker de två mest spännande frågorna just nu är:

  • Vad har verkligen hänt och gjorts i vår organisation?
  • Vem gör denna analys för helheten?

Även om inte ekonomin i alla bolag tvingar organisationen till ny personalstruktur eller omorganisering av arbete så anser jag att alla bolag bör ställa sig dessa frågor. Om någonsin, så är det nu läge att skapa en PEOPLE STRATEGY som stärker agilitet och resiliens. Inte bara för affärsverksamhetens skull, även för människornas skull.

Mina tips till företagsledningen just nu är:

  1. Gör en insiktsanalys
    • Vad har blivit synligt och tydligt i allt från kultur och ledningsstruktur till kompetens och affärsmodell
  2. Gör insiktsanalysen systematiskt och med perspektiv
    • Den kan göras enkelt och snabbt men bör göras systematiskt
    • Den bör göras med en tydlig ägare som klarar av att facilitera er till perspektiv
    • Alla ni ledare i organisationen är själva lite jäviga, ni har varit inblandade, har era egna perspektiv och ni gör redan nu era egna tolkningar, analyser och reflektioner. Men vem ser till att sätta dem alla på samma bord och kalibrera den gemensamma bilden?

För en insiktsanalys som denna krävs förståelse för både business och människor. Detta är en kombination av beteendevetenskap och företagsekonomi. HR ska inte leda bara i krisen – den HR som vi på Wise Consulting står för leder också ut ur krisen tillsammans med en holistisk ledningsgrupp.

Hör av er om ni vill ha hjälp, mina fantastiska kolleger på Wise kan hjälpa er med en sådan HR-analys.

Heidi Öller, Vice VD, Wise Consulting

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!