Ett motståndskraftigt ledarskap – nu och framåt

11 May 2020

Ledarskap kan vara utmanande på många olika sätt även under mer normala omständigheter. Nu när vi drabbats av en situation som vi aldrig tidigare stått inför blir vi extra utmanade i vårt ledarskap, både i hur vi leder oss själva och hur vi leder andra.

Det är många som påverkas nu pga ett virus som totalt ryckt undan mattan. Vi känner av det både mentalt, fysiskt och ekonomiskt. Vissa mer än andra.

I dessa tider finns det ett stort värde av att vara ”resilience” ett ord som saknar bra översättning. Resilience, kommer ursprungligen från ordet resilio, som på latin betyder ungefär ”att studsa tillbaka”. Det handlar om att snabbt kunna återhämta sig, att anpassa sitt ledarskap efter rådande omständigheter med bibehållen hållbarhet och kraft. Nu om något behöver vi ett tydligt, tryggt och empatiskt ledarskap.

Men, hur leder du hållbart med kraft när omvälvande förändringar sker, när allt står och väger och oförutsägbarheten om vad som händer framåt ständigt är närvarande?

Börja med dig själv

Vår personlighet och beteenden påverkar hur vi hanterar motgångar. Ett gott ledarskap börjar med hur du leder dig själv. Först behöver du förstå hur du tänker och agerar i kriser, vad händer med dig?

Om du i grunden är orolig kanske du blir ännu oroligare nu. Om du är optimistiskt lagd kanske det förstärks. Sedan gäller det att förstå på vilket sätt det påverkar ditt ledarskap.

Skapa en solid grund och må så bra som du bara kan

För det är när du mår bra och är i balans som du sänder trygghet, tar kloka beslut, ser dina medarbetare och ökar din förmåga att leda i komplexitet där vi ibland kanske inte kan lösa problem som uppstår, utan mer följa med och stå stark. Jag tror på något så enkelt och samtidigt svårt som goda medvetna rutiner och goda vanor. För rutiner lugnar oss, ger oss kraft och utrymme för eftertanke. När allt är oklart så kan vi alltid lita på våra rutiner. Med rutiner i den här kontexten menar jag rutiner som får dig att bygga fysisk och mental kraft, tid till eftertanke och närvaro. Rutiner som frigör din kreativitet och stillar ditt sinne. Rutiner som gör dig smart, effektiv och som får dig att sova gott om nätterna.

För rutiner krävs disciplin, beteendeförändring och uthållighet. Klarar du det kommer du att bli en ledare som böjer sig för vinden, men inte knäcks. Som har förmågan att anpassa sig och förändras när det mesta är osäkert och planerna omkullkastas.

Så utvecklar du resilience och blir en motståndskraftig ledare:

  • Skapa rutiner – rutiner gör dig effektiv, trygg och ingjuter en känsla av kontroll
  • Ändra beteenden som inte gynnar situationen vi är i nu
  • Skapa tid för återhämtning i form av fysik aktivitet, mindfulness eller annan aktivitet som stärker dig mentalt
  • Planera dina dagar och prioritera – mer nu än någonsin

Vi rekommenderar att du tar hjälp av en ledarutvecklare eller chefscoach för att bäst lyckas med en förändring. Det är extra viktigt att du som ledare lyckas eftersom du både har ett ansvar för dig själv, dina medarbetare och för organisationens framgång. Du som ledare är en förebild. Det är det du gör, som gör skillnaden!

Anna Ferneman, Ledarutvecklare på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!