En organisation är ingenting utan engagerad personal

5 September 2019

Vad vore väl en flashig affärsidé, ett flott kontor och en fet omsättning utan passionerad och engagerad personal? Jo… inom några år, noll, nada, niente – ett minne blott på allabolag.se. Tänk dig att du ska spela din viktigaste fotbollsmatch, ni bara måste och vill vinna. Men hälften av spelarna kollar hellre Hemnet eller middagstipset än att försöka göra mål. Några drar ned resten genom att prata illa om tränaren och några bara vägrar inse att samarbete bygger på att alla bidrar.

Och, det är många bitar som ska vara på plats för ni ska kunna bli ett dreamteam som vinner alla matcher. Här listar jag några viktiga komponenter som jag tycker att en organisation behöver för att lyckas bli ett dreamteam:

Engagerat ledarskap

Engagerade ledare smittar av sig. Det handlar inte om att hitta starka individer som styr med hela handen, det handlar om att hitta inspiratörer som visar vägen, som är modiga, kunniga och som peppar alla ända in i mål. Engagemang föder motivation.

Rätt förutsättningar för självledarskap

För att vi ska trivas på jobbet måste vi få känna att vi bidrar, att vi får testa nya saker, att vi får göra fel och att vi får komma med egna idéer. Självledarskap kan vara något som sitter i individen men det går också att locka fram genom rätt förutsättningar. Rätt förutsättningar för att vi ska kunna leda oss själva är: tydlighet kring uppdraget (det måste vara tydligt vad du förväntas göra), tydligt mål (så du vet hur du ska prioritera för att nå dit), någon att få stöttning ifrån (när du kör fast måste det finnas någon att bolla med). Att få helhetsansvaret för något gynnar också självledarskapet.

Utrymme för kreativitet

Hög kreativitet hänger samman med minskad stress, bättre samarbete och utvecklingsmöjligheter. Vi ser också att framtidens arbetsplatser kommer vara beroende av mänsklig kreativitet när robotarna kan sköta de mer standardiserade arbetsuppgifterna. Trots detta finns det undersökningar som visar att endast 15 % anser att de får utlopp för sin kreativitet på arbetsplatsen. Ett första steg för att göra plats för kreativitet är att skapa tid, finns det arbetsprocesser som kan effektivisera, eller kanske till och med slopas för att frigöra tid?

Stå upp för varandra

En organisation är ett lag, och vi måste stå upp för varandra, hålla varandra om ryggen och lita på varandra. Vi måste inkludera varandra och tro på varandras förmågor.

På Wise Consulting lever vi efter uttryck som ”En fet hand i ryggen”, ”We make each other better” och ”We improve the future for people and companies”!

Vill du veta mer om hur ni kan skapa en kultur där dreamteam som vinner alla matcher kan födas? Vi kan hjälpa till med allt från HR-kompetens, team- och ledarutveckling, individuell chefscoachning, till kulturarbete och arbetsmiljöarbete.

Skriv till oss kontakt@wiseconsulting.se slå oss en signal +46 8 400 293 30 eller skriv på LinkedIn till mig Sofie Rosendal.

Lycka till.

Sofie Rosendal arbetar med marknadsföring på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!