Digital preboarding – varför vänta?

1 October 2019

Minns du hur det var när du började på ditt senaste jobb? Intervjuer, pirr i magen, tester, förväntningar, referenser, ”nu blir det väl ändå klart?”, lönediskussion och slutligen ”YES!”. Äntligen är det dags att skriva kontrakt och du är både peppad och förväntansfull på ditt nya jobb. Men sen då? Två, tre kanske ännu fler månader i någon form av ingenmansland. Avsluta projekt, mentalt säga hej då till det gamla och säga hej till det nya, men i många fall har du inte någon kontakt med din nya arbetsgivare förrän din första anställningsdag.

Hur fungerar preboarding?

Tänk dig om du istället efter att ha signat papper kunde behålla känslorna och förväntan, för att låta de växa ännu mer i en tidig onboarding-process. När vänner frågar vad företaget gör, hur många anställda de har och vilket deras WHY är – ja, då har du alla svaren.

Vänd nu på detta scenario. Din blivande medarbetare får sin onboarding redan innan hen börjar – preboarding. Du får då en engagerad och förväntansfull ambassadör som glatt berättar för sina nära och kära om kärnan i sitt nya bolag.

Det finns många aktörer som anammat preboarding och levererar digitala learning-tjänster. Du kanske redan har en leverantör för era interna utbildningar eller så har ni kanske redan en skräddarsydd digital onboarding. Ni bestämmer själva hur omfattande preboardingen ska vara, men en film med VD:n och några inspirerande nyckelpersoner är väldigt värdefullt. Att filma medarbetare som berättar om anledningen till att de trivs är också väldigt uppskattat och den kommande tiden på arbetsplatsen blir ett mer verkligt scenario. Dessutom kan ni lösa mycket av de praktiska delarna där medarbetaren kan ta del av sitt samlade förmånspaket, djupdyka bland policies och läsa om vad hen ska tänka på inför första dagen.

Vi är många som är eniga om att en organisationskultur med engagerade medarbetare har bättre förutsättningar till lönsamhet och tillväxt.

Möjlighet till bättre onboarding

Att bygga grunden för delaktighet och engagemang redan innan medarbetaren påbörjat sin anställning ger er ett försprång. Dessutom förlängs hela onboardingprocessen vilket gör att ni har möjlighet till ett luftigare onboardingschema när medarbetaren väl kliver in genom dörren. Detta i sin tur ger större utrymme för nätverkande och tid för reflektion. Vi är många som upplevt det icke fashionabla men träffsäkra uttrycket korvstoppning vid onboarding, att skapa utrymme för att slippa det är bra i alla dess uttryckssätt. Genom preboarding skapar du de bästa förutsättningarna för en kvalitativ och smidig onboarding för dina nyanställda. Ju tidigare de känner sig som hemma och blir produktiva, desto större vinning för både medarbetaren och företaget – en så kallad win-win!

Om du vill veta mer eller behöver stöd gällande preboarding eller onboarding, tveka inte att höra av dig till oss.

Li Hjelte, HR-konsult på Wise Consulting.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!