Behov av ny kompetens – satsa på upskill och reskill!

3 November 2020

Att det råder kompetensbrist för många organisationer har nog inte undgått någon. Arbetsmarknaden är tuff och många verksamheter har utmaningar med att attrahera kvalificerade kandidater när konkurrensen är stor. Det kan dock vara värt att flytta fokuset från rekryteringen till ett se över kompetenserna man redan har. Men hur gör man för att behålla sina talanger? Framgångsfaktorerna heter – upskill och reskill!

Kompetensbristen idag är enorm, forskning visar att ungefär 50% av all personal behöver betydande omskolning och vidareutveckling inom de närmsta åren. Den ständiga teknikutvecklingen och digitaliseringen kräver ständigt nya förändrade kompetenser och organisationer behöver säkerställa att de har rätt kompetenser för att kunna möta framtidens arbeten. Att kompetensutveckla medarbetarna blir därför avgörande för organisationens överlevnad och för att fortsatt vara konkurrenskraftiga.

Börja med att sätta upp en kompetensstrategi Se över vilka kompetenser som behövs framåt. Enkelt förklarat betyder det att rusta medarbetarna med den kunskap som behövs för att de ska kunna utföra sina arbeten på nytt sätt – upskill eller möjliggöra vidareutbildning om att det behövs helt nya kompetenser – reskill.

Kompetensutveckling – upskill

Upskill syftar till att ge medarbetarna möjlighet att uppdatera och förfina de kunskaper de redan har. Organisationer som förstår värdet av personlig utveckling hos sina medarbetare kommer lättare behålla dem. Det är även gynnsamt för företagets tillväxt och konkurrenskraft. Det är därför viktigt att se över och utveckla de interna processerna som möjliggör kontinuerlig validering av medarbetarnas kompetens. Genom att ha sådana processer pågående får ni koll på vilka specifika kunskaper era medarbetare har och vad de behöver för att hålla sig uppdaterade. På det sättet kan ni rikta resurserna och satsa på rätt upskill för rätt medarbetare.

Vidareutbildning – reskill

Reskill innebär, som de låter, att lära sig något nytt. Kravet på ny kunskap ökar men att rekrytera i en arbetsmarknad där det i dagsläget råder brist på talanger kan reskilling istället vara ett perfekt alternativ. Se över vilka medarbetare som sitter på värdefulla talangegenskaper. Talanger utmärker sig bland annat genom sin förmåga att ta egna beslut och vara drivande på arbetsplatsen. Se till att dessa stjärnor får möjlighet till utveckling och förvärva helt ny kunskap – detta blir lärdomar som ni sedan förvaltar och drar nytta av.

Genom att behålla era medarbetare skapar ni ett starkt arbetsgivarvarumärke. När ni synliggör medarbetarnas kompetens och tillgodoser dem med bra utvecklingsmöjligheter, kommer ni utan tvekan att bli mer attraktiva i era medarbetares ögon.

Ta chansen, och fånga de möjligheter som finns där ute! Kolla gärna in våra utbildningar också, tipsar särskilt vår utbildning inom Arbetsmiljö som är mer aktuell än någonsin!

Sandra Berglin, arbetar med kommunikation och marknadsföring på Wise Consulting

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!