Ny som chef – 8 tips för att lyckas!

21 May 2021

”Att leda är att misslyckas.” Så inleds professor Alf Rehns bok ”Ledarskapsparadoxen” med undertiteln ”Omöjligheterna som gör dig till en sann ledare”. Vad menar han? Vem vill ha ett uppdrag där man misslyckas?

Ledarskap är en resa, det är komplext och det är situationsberoende. Och en massa mer, så vad menar Alf Rehn? Att det inte finns enkla svar när man talar om att beskriva, forska om och definiera något så brett som ledarskap. Ledarskap handlar om människor som ska interagera i en komplex värld. Men det är klart att det finns massor som du som ny chef kan göra.

Min erfarenhet är att de som blir dom bästa ledarna och cheferna, och som lyckas uppnå önskade resultat gör det med hjälp av sina medarbetare. Men kom ihåg; du ska inte göra allt själv. Dessa chefer kan kombinera sin förmåga att chefa (styra), leda (engagera mot gemensamt mål), coacha (skapa självständighet genom att aktivt lyssna och att ställa frågor) och vara medmännisklig (genom att se och bekräfta). Jag har samlat mina bästa tips för hur du ska lyckas med din första tid som chef.

8 tips för att lyckas den första tiden:

  • Håll enskilda möten med dina medarbetare och lyssna på deras förväntningar, vad behöver de av dig? Lär känna vem de är och vilken kompetens de besitter
  • Om du leder tidigare kollegor – är punkt 1 än viktigare
  • Skaffa dig ett nätverk där du kan utbyta idéer med andra chefer – internt och/eller externt
  • Avsätt tid för att förtydliga ditt eget och ditt teams uppdrag – vilka förväntningar har din chef och organisationen på ditt och teamets uppdrag
  • Gå ledarutbildning där du får träna feedback och coachande förhållningssätt. Samt andra relevanta utbildningar såsom arbetsrätt, arbetsmiljö mm
  • Sätt en tydlig mötes-struktur anpassat till teamets behov – enskilda möten, team-möten mm
  • Se till att dina medarbetare vet när de kan nå dig spontant
  • Ha inte ambitionen att göra ”allt” på en gång utan gör det viktigaste utifrån teamets behov och se till att kommunicera. Samt fira era gemensamma framsteg!

Mitt kanske viktigaste råd är: du behöver inte kunna och veta allt som chef! Bygg på dina styrkor och våga vara öppen med dina mindre starka sidor (det stärker dina medarbetare). Och delegera till dem som kan det bättre, dina medarbetare.

Vi genomför flertalet olika ledarutbildningar. Spana till exempel in vår utbildning Ny som chef, specifikt utformad för dig som är ny i rollen.

Lästips:

”En liten bok om ledarskap” Stefan Söderfjäll

”Ensam eller stark” Oskar Henriksson

”Effektfull” Simon Elvnäs

Din framgång är teamets framgång. Lycka till!

Maria Göthe, senior ledarutvecklare och HR-konsult på Wise Consulting

 

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!