Agil HR – vad innebär det egentligen?

22 January 2019

Du har säkert hört talas om agil HR och det agila mindsetet eller arbetssättet. Eller helt enkelt kommit över en och annan artikel som påtalat ökat behov av flexibilitet, förmåga att anpassas till dagens allt mer snabbrörliga värld eller ökat engagemang hos medarbetarna.

Men vad innebär detta för oss på HR som kan människor och som brinner för att se andra prestera och utvecklas?

Baserat på både egna och andras erfarenheter i vårt nätverk är vi övertygade om att HR har stor potential att inta en nyckelroll som ska leda och stödja organisationernas agila transformation. Dels då det agila mindsetet sätter just människor och relationer före processer och arbetssätt, dels för att HR har en unik position inom organisationen som funktionen med naturlig kontakt med alla avdelningar. Därmed bestämde vi oss för att bidra till den agila utvecklingen genom att inspirera och hjälpa HR kollegor att ta lead på en otroligt spännande utveckling. Vi hoppas på att fler ska få ta del av ”aha – upplevelsen” och känna att de äntligen hittat hem så som vi haft förmånen att göra. Under våren tänker vi dela med oss av kunskap, insikter och fallgropar som vi hittills lyckats samla på oss för att hjälpa HR funktionerna med allt från analys till implementering. Stay tuned för fler bloggar.

Initialt tänker vi börja med att reda ut de grundläggande begreppen för att senare kunna fördjupa oss mer inom de olika värdeskapande områden inom HR.

Agila HR-manifestet:

Vi tänker börja med det mest grundläggande inom det som benämns som agil HR; det agila HR-manifestet. Det är ett antal grundläggande värderingar som ska leda oss i alla initiativ vi tar för att skapa förutsättningar för en agil organisation. Tanken är att dessa värderingar ska få oss att lägga fokus på ”rätt” saker. Vi ska enligt manifestet värdera;

 • Nätverkstänkande mer än hierarkiska strukturer
 • Transparens mer än sekretess
 • Anpassning / flexibilitet mer än normativt och förutbestämt
 • Inspiration och engagemang mer än management och förvaltning
 • Inre motivation mer än yttre belöningar
 • Ambition mer än skyldighet
 • För att tydliggöra vad det innebär för oss mer konkret har man tolkat in dessa värderingar in i ett antal vägledande principer.

Agila HR-principerna:

 • Stötta människor att nå sin fulla potential, att känna sig engagerade, få möjlighet att utvecklas och växa som individer.
 • Uppmuntra medarbetarna att välkomna förändring och skapa transparens och förståelse för varför anpassning är viktig.
 • Hjälpa till att skapa nätverk av team som är självorganiserande och kan leda sig själva till största möjliga mån. Självkännedom och självledarskap. Var tillgänglig när stöd och support är nödvändig.
 • Lita på dina medarbetare, hjälp och stötta dem att skapa de miljöer och de verktyg de behöver för att kunna arbeta och skapa värde ut till kund.
 • Fokusera på medarbetarnas styrkor, drivkrafter och talanger och hjälp de att bygga vidare på dem.

Manifestet i original hittar du här – https://www.agilehrmanifesto.org/

Det här låter ju fantastiskt, eller hur? Men hur börjar du? Det beror lite på vart ni står i organisationen och vilka förutsättningar ni har. Ett gott råd är att börja i det lilla. Försök skapa en rörelse och ”best practice”. Börja fundera över vad detta betyder för er och hur ni skulle kunna dra nytta av det agila mindsetet. Det är ingen lätt resa men väldigt mycket pekar på att det blir en avgörande egenskap för att få finnas kvar på marknaden. Vi som har skrivit denna blogg har på olika sätt hjälpt organisationer med att göra små förändringar för att komma framåt i förändringsresan. Vi står fortfarande i ett väldigt tidigt skede men ack så spännande framtid. Några utav er har kommit långt i ert transformationsarbete och andra av er ser det som ett obestigligt berg. Oavsett vart du står är vi nyfikna på er resa och hur vi kan bistå er på vägen.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med Agil HR här. Har du frågor eller vill kreera vidare med oss är du välkommen att höra av dig!

Daniela Ågren & Tamara Bubalo, Agila inspiratörer och HR-konsulter på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!