Affärsmässig HR – what else?

21 February 2017

Egentligen skulle jag inte behöva skriva den här bloggen eftersom det borde vara så självklart, men då och då märker jag att det inte är lika självklart för alla…Det handlar om huruvida HR jobbar affärsmässigt eller inte. En självklarhet för de flesta bolag, men ibland stöter jag trots allt på företag där HR inte finns representerat i ledningsgruppen! Hur är det ens möjligt? Jag börjar helt ärligt bli lite trött på detta och det är dags att vi ändrar synsätt. Det är dags för alla bolagsledningar att inse att HR har en självklar plats i ledningsgruppen, en gång för alla. Det finns inte en ekonomichef som inte förutsätts arbeta affärsmässigt och har en plats i ledningen, naturligtvis ska det gälla HR också.

Jag har jobbat med HR-frågor i olika roller, på större och mindre bolag, i snart 10 års tid. Jag har även jobbat med verksamhetsutveckling i rollen som managementkonsult. Jag har ofta hört VD:ar och chefer som vill vara moderna säga att HR är viktigt och att de vill att HR-funktionen ska agera affärsmässigt. Kanon har jag tänkt, lets do this! När jag sedan kommit med inspel på affärsplanen, tagit initiativ till förändringar kring roller och ansvar och överlag tagit en aktiv plats i ledningsgruppen har jag ibland mötts av förvånade blickar. Ofta övergår förvåningen efter ett tag i glädje och uppskattning och att de ser mig som ett bollplank och rådgivare, helt enkelt en Business Partner.

Jag tolkar denna förvåning som att det fortfarande finns förväntningar om att HR bara ska ”ta hand om det mjuka” och det som traditionellt anses vara HR. Dessa förväntningar kan verka bromsande för HR och dra ner motivationen. Det krävs mycket mod och kraft för att våga ta plats om man inte på ett naturligt sätt bjuds in i diskussionerna.

Vad ska du göra om HR inte inkluderas? 

Om du fortfarande sitter i en organisation där HR inte är en självklar del av ledningsgruppen eller i strategin, så kommer här några uppmaningar och peppande ord:

  • Se till att HR tillåts vara affärsmässiga, det ska vara en självklarhet
  • Sätt HR på kartan, HR ska vara med i ledningsgruppen och bidra i affärsstrategin
  • Vänta inte på en inbjudan, HR arbetar med företaget viktigaste resurs, så se till att ta platsen
  • Fokusera på det som verkligen skapar värde för verksamheten

För mig är det en självklarhet att ALLT som görs i en organisation måste kunna knytas an till strategin och bidra till affären, på ett eller annat sätt, annars ska man sluta göra det. Tillsammans kan vi på HR se till att det blir en förändring när det gäller huruvida HR är/blir inkluderade i ledningsgrupper och strategin, vi har kommit en bra bit på vägen men det går alltid att göra mera.

Josefine Malm, HR-konsult, Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!