”A memo to HR” – reflektioner från Deloitterapporten

2 June 2020

HR befinner sig i en stor förändringsfas som intensifierats av den pandemikris vi befinner oss i nu. Utmaningar som uppmärksammas och konstateras i årets trendrapport inom HR av Deloitte.  

För många är övergången till en mer digital verksamhet och affär i sig inget nytt och har pågått länge men i och med corona blev det i raketfart för många. Det är en spännande tid, vilka möjligheter det ger ändå, tänk att få vara med om ett rejält paradigmskifte och ta tillvara på det. Att ta tillfället i akt att göra de där förändringarna som krävs för att optimera medarbetar- och kundupplevelsen. Nu har vi möjligheten, mer än någonsin, även om vi till viss del tvingades lite in i det. För en verksamhet som vår (Wise Consulting) sätter det igång oändliga tankar och möjligheter som ger än mer tillförsikt i att HR verkligen har en avgörande roll i framtiden om vi ska lyckas med de förändringar och utmaningar verksamheter står inför. Vilken impact!

Förändringar HR står i just nu – mina reflektioner på highlights i Deloitterapporten

Det handlar till stor del om att kunna anpassa beteenden och förmågor, att ändra mindset. Något som vi alla vet inte går att lösa genom en handvändning. För hur vet vi egentligen vilka egenskaper som krävs för att lyckas i ett arbetsliv som aldrig är sig likt? Vi behöver skapa en kultur med psykologisk trygghet och tillåtelse att ramla i diket. Att hitta nyckelbeteenden som är centrala för verksamheten och plocka fram dem hos varje medarbetare.

Se över HR i organisationen, hur arbetar vi agilt, dynamiskt och anpassar efter behov för verksamheten – på riktigt! HR behöver utmana strukturer – vad passar just ditt bolag – vad behöver ni för att möta de strategiska mål som är satta? Kanske ska HR och andra funktioner omprövas i nya sammansättningar, ”cross-functional” och bygga nätverk och partnerskap för att få bäst effekt. Kanske ska vi skapa en HR-funktion som ständigt anpassas, i form av olika kompetenser och doers?

Automatisering/Digitalisering – HUR får vi det att hända, konkret? I det lilla eller i det stora? Skapa förutsättningar för nya team – teknologi och människa, hand i hand, i symbios.

Fortsätta fokusera på det som är affärsdrivande HR, mätbart och konkret genom HR-analytics och nyckeltal. Vad ger effekt på sista raden? Att verkligen arbeta med HUR resultatet ska användas och kommuniceras.

För att lyckas har förmågor som anpassningsbar, initiativförmåga, problemlösning och samarbete blivit än mer viktiga. Och alla behöver vi leda, utöva ledarskap, på ett eller annat sätt. Projekt, team, oss själva – nu än mer på distans.

Så visst är det en spännande tid, att fortsätta skapa och bygga framgångsrika organisationer! Med engagemang, fokus och öppenhet för ”new ways of working” får vi det att hända. Min uppmaning till HR är att ta kommandot, driva agendan och skapa impact, vår tid är nu!

Ann-Sophie Mattsson, Regionchef på Wise Consulting.

Här kan du ladda ner hela rapporten!

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!