3 frågor till en av våra HR-konsulter

För oss är det viktigt att alla våra medarbetare får göra saker som de känner passion för, motiveras och får energi av. Det ger det bästa förutsättningarna för att medarbetarna ska trivas och göra ett bra jobb, vilket i sin tur leder till en kvalitativ leverans för våra kunder. 

Magnus Berglund arbetar som senior HR-konsult hos oss på Wise Consulting.  Vi ställde ett par frågor till Magnus för att få veta varför han valde HR-konsultrollen på Wise Consulting, vad som händer ute på uppdraget och vilka hans främsta styrkor är. Magnus är för närvarande på uppdrag hos Autoliv Sverige i rollen som interim HR-chef. 

Magnus - berätta, hur länge har du varit på Wise Consulting och vad var det som fick dig att välja att bli HR-konsult?

Jag började på Wise Consulting 2021. Efter att ha arbetat över 20 år inom HR, arbetsmiljö och lön i internationella industriföretag, var jag sugen på att testa mina färdigheter och sälja in mig själv till organisationer i olika branscher. När jag hade jobbat som egen konsult i några år började jag känna att jag saknade kollegor och en hemvist. Alla som verkar inom HR vet att det är områden med stor spännvidd som kräver både generell och fördjupad kunskap inom en mångfald av områden. Wise Consulting erbjöd över 100 kollegor som aktivt delar med sig av sin kunskap. Wise Consultings varumärke är också starkt och öppnar dörrar till utmanade uppdrag över hela Sverige.

Du är just nu ute på ett uppdrag hos kunden Autoliv som interim HR-chef. Vad händer hos Autoliv och vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Autoliv är en global ledande tillverkare av krockkuddar, säkerhetsbälten och andra avancerade säkerhetsteknologier för fordon. Företaget har ett starkt fokus på forskning och utveckling för att förbättra trafiksäkerheten och minska antalet olyckor på vägarna. Företaget grundades i Vårgårda, utanför Göteborg, 1953 och firar därmed 70 i år! Idag bedrivs verksamhet i mer än 27 länder.

Sedan en tid tillbaka verkar jag som interim HR-chef för Autoliv Sverige. Det innebär att under en period ansvara för HR, arbetsmiljö och lön. Till min hjälp har jag fyra medarbetare som driver det operativa och strategiska arbetet framåt.

Vilka är dina främsta styrkor och hur bidrar du hos Autoliv?

Som interim HR-chef anlitas jag vanligtvis för att tillfälligt täcka en kortvarig frånvaro eller för att hjälpa till med specifika projekt. Ofta är startsträckan kort; ibland finns inte ens tillfälle för introduktion. I allmänhet har en interim HR-chef därför lång erfarenhet och är väl förtrogen med både HR-praxis och företagsledning. De kraven stämmer väl in på uppdraget vid Autoliv.

Genom åren har jag fått en mångfald av erfarenheter från olika organisationer och funktioner. Kontinuerligt har jag också varvat mitt värv med att fylla på med teoretisk kunskap. Det sammantaget gör att jag främst kan bidra med förståelse för hur allt hänger samman, från ax till limpa, i den myriad av utmaningar som kan finnas inom HR området! Att jag dessutom har tillgång till Wise Consultings kollektiva kunskap är en extra trygghet när jag är ute på uppdrag.

Sammantaget gör det att jag som interims-konsult kan tillföra ett utifrån-perspektiv och utmana invanda tankemönster och arbetssätt. Att få vara med och utveckla organisationer är det som motiverar mig mest!

Magnus har även skrivit artiklar om ledning och styrning för Wise Consulting på LinkedIn. Läs dem gärna, du når artiklarna här:

Mål och nyckeltal: Att mäta och att mätas; Hur står det till med chefens arbetsmiljö?, Ledarskap i realiteten: Glöm inte helheten! och När ledarskapet krackelerar

Är din organisation i behov av HR-kompetens? Hör av dig till oss! Vi har specialistkonsulter inom ledarskap, HR och organisationsutveckling och erbjuder HR-kompetens inom en rad olika projekt och interims-lösningar. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!