Självledarskap – lär dig jobba smartare, inte mer!

12 oktober 2020

Insikter & kunskap | Självledarskap – lär dig jobba smartare, inte mer!

Vad är det som gör att ditt jobb är viktigare än dig själv? Frågan fick mig att haja till. Det var i allra högsta grad det man i coachningsvärlden kallar för en kraftfull fråga. Jag hade aldrig sett det på det viset. Att jag genom mitt agerande faktiskt prioriterade mitt arbete framför mig själv. Jag var mitt i karriären och mitt arbete hade under en tid fått lite för stort utrymme.

Alla har vi nog haft perioder i våra liv med mycket arbete. Ibland är känslan lustfylld och utvecklande medan den i andra fall är tröttande och dränerande. Men någonstans här började mitt intresse för självledarskap att gro. Att leda mig själv mot uppsatta mål hade alltid kommit lätt för mig men nu landade insikten att jag behövde lära mig att jobba smartare – inte mer. En av nycklarna för mig blev att titta på mitt uppdrag och utifrån det prioritera och prioritera bort. Mindfulness var redan en del av min vardag men fick nu ett större utrymme. Jag såg också till att hitta tillbaka till mina gamla träningsrutiner.

Vad är självledarskap?

Men vad är egentligen självledarskap som alla pratar om nu för tiden? Andra har beskrivit det som ”The practice of intentionally influencing our thinking, feeling, and behaviors to achieve our objects” (Bryant & Kazan, 2013), “The process of influence for directing behavior toward accomplishing “goals (Neck, Manz, Houghton 2020) eller att “Utöva eget inflytande över: riktning + reglering = självledarskap” (Bäcklander 2020). På något sätt handlar det alltså om att ta eget ansvar för att nå sina mål. Jag brukar beskriva det som att självledarskap handlar om att leda sig själv så att vi når våra mål på ett hållbart sätt.

För att kunna göra det behöver vårt uppdrag vara tydligt så vi vet vad vi ska uppnå. Vi behöver ha handlingsutrymme att självständigt ta oss dit och tillräckligt med information för att lösa våra uppgifter. Vi behöver kunskap och konkreta verktyg för att stärka vår förmåga att få rätt saker gjorda, planera samt arbeta koncentrerat och ostört. Vi behöver förstå vår motivation, hur vi utvecklar ett growth mindset och vad vi kan påverka och inte. Sist men inte minst, behöver vi planera in tid för återhämtning för att vara hållbara över tid. Sömn, fysisk aktivitet och göra sådant som vi mår bra av för att nämna några exempel.

En nyckelkompetens i dagens arbetsliv

Ett starkt självledarskap är en nyckelkompetens i dagens arbetsliv där vi förväntas ta stort eget ansvar, där förändringarna är konstanta, digitaliseringen ökar och arbetsuppgifterna är komplexa och kräver både fokus och kreativitet. Nuvarande pandemi har också skapat nya arbetssätt och det är inte osannolikt att vi även i framtiden kommer arbeta hemifrån i större utsträckning än tidigare.

Var står du i ditt självledarskap? Upplever du att ditt mål är tydligt, att du får rätt saker gjorda och att du kan leda dig själv på ett effektivt sätt? Hur ser det ut i din organisation? Har ni förutsättningar för självledarskap eller behöver ni stärka ledare och medarbetare? Jag ses gärna för en web-kaffe och pratar mer om ämnet! Vill du läsa mer om självledarskap? Läs mer här!

Emma Samuelsson, HR-konsult och coach på Wise Consulting

Group-3

Vill du utveckla ditt självledarskap? Hör av dig till oss!

Sidor du kanske gillar

Blogg

Nya LAS sammanfattat i 8 punkter

Större möjlighet att göra undantag i turordningen, lättare att säga upp anställda och snabbare väg...
Läs mer här!
Blogg

5 tips för framgångsrikt hybridarbete

Hybridarbete är ordet på mångas läppar just nu. Flexibiliteten att kunna arbeta hemma är uppskattad...
Läs mer här!
Blogg

3 frågor med vår vd Katarina Walter

Vilka är de främsta utmaningarna för företag 2023? Vilken app går det bara inte att...
Läs mer här
Blogg

HR – vad är det och varför bör din organisation arbeta med personalfrågor?

En kärnfråga för organisationer är hur man kan få anställda att vara effektiva och arbeta...
Läs mer här
Blogg

Välmående på jobbet – vad innebär det idag?

Nu när vi äntligen får samlas igen på våra arbetsplatser, som under pandemin varit stängda,...
Läs mer här
Blogg

Tema HR-Tech – HR-system | Steg-för-steg-guide för en lyckad implementation

Att upphandla och implementera ett HR-system är tidskrävande. Om vi inte planerar noga och driver...
Läs mer här
Blogg

Krönika | Summering av HR-året 2021 | Human Growth Award

Att bygga sitt bolag starkt genom att involvera och engagera sina medarbetare i utmaningar och...
Läs mer här
Blogg

Framtidens arbetsplats är en hybrid

Många är nog tillbaka efter en förhoppningsvis härlig sommarledighet, hungriga på att sätta igång med...
Läs mer här
Blogg

Triple bottom line – Hur arbetar du med social hållbarhet?

Just nu pågår hos de allra flesta verksamheter ett arbete med att sammanställa årsredovisningen för...
Läs mer

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.