Sätter du dig i cockpit eller längst bak i flygplanet?

28 augusti 2018

top-left
top-right
bottom-right

Insikter & kunskap | Sätter du dig i cockpit eller längst bak i flygplanet?

”Vilka personer är viktigast i ditt liv?” En vanlig fråga när du går utbildning i personlig utveckling och/eller ledarutveckling. Första gången jag fick den frågan började några personer snurra runt i mitt huvud. Någon som inte dök upp dock, var jag själv. Vilket var hela poängen med övningen. Du måste sätta dig själv först för att kunna hjälpa andra – ”Sätt på din egen syrgasmask innan du hjälper personen bredvid dig!”. Men, det kan kännas jobbigt för de som gärna hjälper andra före sig själva. 

Hållbarhet & prestation

Varför är det då så viktigt att sätta sig själv i främsta rummet? Eller som många idag kallar det, att ha ett starkt självledarskap. Om du inte klarar av att leda dig själva i arbetet och skapa balans i livet, kommer du snart att vara ineffektiv och utmattad. Ett starkt självledarskap leder till hållbarhet som i sin tur leder till lyckade prestationer. Men var ska du börja? En bra start är att börja reflektera kring ditt uppdrag.

Ditt uppdrag:

I en värld där våra roller blir allt mer otydliga och gränsen mellan det privata och arbetslivet suddas ut så är det viktigt att fundera över vad som är ditt professionella uppdrag? En modell som är användbar i detta är ”Uppdragsmodellen”. För att du ska kunna vara hållbar, prestera och leda dig själv måste du se till att ditt uppdrag är tydligt och att ingen av dessa parametrar nedan brister.

  • Stöd (Har du det stöd som krävs från din organisation?)
  • Mål/Vision (Har du och din organisation samma mål och värderingar?)
  • Förväntningar (Är förväntningarna på dig tydliga?)
  • Resurser (Har du de resurser som krävs för att kunna utföra ditt arbete?)
  • Mandat (Har du mandat att kunna utföra ditt jobb?)
  • Spelregler och värderingar (Delar du de spelregler och värderingar som finns i din organisation?)

Om du känner att du kan få en tydlighet i ditt uppdrag enligt modellen så blir det mycket lättare att sätta gränser mellan det professionella och det privata. Du kommer då bli bättre på att sätta dig själv i cockpit och genom det bli mer hållbar och framgångsrik.    

Lycka till!

Anna Uvhagen, HR-konsult, Wise Consulting.

Vill du diskutera mer? Hör av dig till mig – anna.uvhagen@wiseconsulting.se

Group-3

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.