Så säger du nej på ett bra sätt

31 January 2020

Hösten är här och med den nya härliga uppdrag, projekt och leveranser. Runt omkring mig hör jag hur kalendrar redan är fulla och många som uttrycker att det är fullt upp. Jag tänkte därför att vi ska ”prata” lite om hur vi kan skapa förutsättningar för att både leverera det vi ska och samtidigt vara hållbara. Det är ju ändå inte meningen att vi ska ta oss igenom hösten med orimligt stresspåslag redan i september, fram till den efterlängtade julledigheten.

En av de centrala delarna i självledarskap handlar enligt mig om att lägga sin tid på rätt saker. Rätt saker utifrån ditt uppdrag men också utifrån den tid du har att spela med. Det betyder att vi ibland behöver säga nej för att uppgifter antingen ligger utanför uppdraget eller utanför den tid du har till förfogande.

Att säga nej kräver ett starkt självledarskap. Du kan behöva stå ut med att vara obekväm, att inte vara alla till lags och att inte vara lika ”duktig” i andras ögon. Framför allt måste du kanske stå ut med det inre obehaget det kan innebära att säga nej när man är en ja-sägare.

Vad ska du tänka på när du behöver/vill säga nej?

  • Börja med att identifiera ditt uppdrag. Vad är förväntningarna på dig i din roll och vad förväntas du leverera? Stäm av med din chef så att ni är överens och låt ditt uppdrag styra dig när du prioriterar uppgifter och tackar ja eller nej.
  • Identifiera dina livsvärderingar. Livsvärderingar handlar om vad som ger dig mest glädje, vad som är viktigast i ditt liv och hur du vill att ditt liv ska se ut. Då är det enklare att säga ”nej” när ett ”ja” ställs i relation mot dina livsvärderingar. Låt oss säga att en av dina livsvärderingar är att du vill spendera tiden efter arbetet med dina barn. När någon då ställer dig frågan om du kan flytta på ett möte till klockan 16:30-17:30 kan du sätta det i relation till din livsvärdering. Om du tackar ja till att flytta mötet till 16:30, vad blir konsekvenserna då? Är det förenligt med dina livsvärderingar?
  • Det är troligt att ditt ”nej” kan komma med ett inre obehag. Öva på att notera och acceptera obehaget i kroppen, utan att värdera känslorna, men fortsätt ändå i riktning mot ditt beslut.
  • Ta hjälp! Identifiera vem som kan hjälpa och stötta dig när det är svårt att säga nej eller när du inte vet hur du ska hantera situationen.
  • Att säga nej handlar inte om att smita från uppgifter, att du har dålig arbetsmoral eller är lat. Det handlar om att ta ansvar för att kunna leverera det du lovat på ett hållbart sätt för dig som individ.
  • Andras dåliga planering behöver inte bli ditt problem.
  • Du behöver inte förklara varför du säger nej. Då riskerar du bara att hamna i resonemang som slutar med att du säger ja i alla fall.

Hur säger du nej på ett bra sätt? Här är några sätt som jag tycker funkar:

  • Säg inte ja eller nej direkt, be att få återkomma. Då kan du i lugn och ro fatta beslut om det är rimligt att du hinner och om det är en uppgift som du borde prioritera.
  • ”Jag hjälper dig gärna, men jag kan inte just nu. Jag kan hjälpa dig i morgon eftermiddag stället.”
  • ”Jag kan tyvärr inte men jag vet att ”Maria” också är duktig inom detta område. Skulle du kunna fråga henne?”
  • ”Jag gör gärna detta men det betyder att jag kommer att få nedprioritera projektrapporten och kommer inte att kunna leverera den på överenskommen tid. Om det är ok med dig så gör jag den omprioriteringen?”

Och så ett sista ord på vägen – varje gång du säger ja till något säger du nej till något annat.

Varmt lycka till!

Emma Samuelsson arbetar som HR-konsult på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!