Jag blev konsult

18 april 2017

top-left
top-right
bottom-right

Insikter & kunskap | Jag blev konsult

Jag firade nyss ett år som konsult. För mig som lämnade en koncern där jag varit i nästan ett decennium, var målet i första hand inte att bli konsult. Men att arbeta på Wise Consulting var något som lockade mig, främst på grund av deras värderingar, tydliga position inom HR och de intryck jag fått av bolaget innan jag började. Själva konsultbiten, att väldigt ofta vara ny på jobbet, var det som var det läskiga i det hela. Nu när jag blickar tillbaka på det senaste året inser jag att bli konsult, är det bästa beslut jag tagit.

Det senaste året har jag fått lära känna en helt ny bransch som jag aldrig ens tänkt tanken på att verka i. På samma år har jag har genom HR-arbetet fått möjligheten att lära känna två nya företag, deras verksamhet och medarbetare. Fastighet- och byggbranschen låg en bra bit utanför min comfort zone ska jag erkänna, ”born and raised” inom retail som jag är. Men upptäckten om vilken dynamisk framtidsbransch det är och allt jag skulle få tillbaka i mina uppdrag är jag så glad för, till exempel:

 • Fördjupad kunskap – jag menar, hey, vem trodde att jag skulle intervjua en entreprenadingenjör och faktiskt ha lite koll på vilken kompetens som krävs för rollen?
 • Utvecklade arbetssätt – att lära sig arbeta med fyra nya kollektivavtal kräver en stor dos av prioriteringsförmåga vill jag lova!
 • Bredare perspektiv – resan som byggbranschen gör här och nu utmanar HR-arbetet på en helt ny nivå till exempel.
 • Fördelar och trygghet i ett – på Wise Consulting är HR-konsulter tillsvidareanställda, så samtidigt som vi får testa på nya branscher och hjälpa våra kunder där behovet är som störst så har vi ändå en trygghet. Det bästa av två världar helt enkelt.

Hur vågade jag ta steget till konsult?

Du vet namnet på de flesta i er organisation, du har stenkoll på alla affärsprocesser och det är för det mesta glasklart för dig hur du genom HR-arbetet bidrar till dessa. Du rör dig med förbundna ögon i alla system och du vet precis vem du ska prata med på IT för att få hjälp utanför det sega ärendehanteringssystemet när laptopen strejkar. HR har en given plats på kartan och det mesta är tryggt i din roll med en lagom dos utveckling i form av några nya projekt som ligger framöver.

Varför skulle du vilja gå från detta till ett konsultliv med ständigt nya miljöer, affärer, kunder, kollegor, utmaningar och nulägen?

 • För att du tycker om omväxling och älskar att gå all in med ett start- och ett slutdatum
 • För att du drivs av att bidra till en organisation med nya infallsvinklar och lösningar utifrån
 • För att du har utrymme att bygga vidare på din kompetens och ser möjligheterna som finns i att verka i nya miljöer
 • För att du kan skapa förtroende och får möjligheter att leverera varje dag, stort som smått
 • För att du vill utvecklas och få möjlighet att i det ena uppdraget fördjupa dig och i det andra att bredda dig
 • För att du lätt förälskar dig i nya företag, organisationer och i att göra nytta för dem
 • För att du har något att ge för att utveckla HR-arbetet för företag och människor

Stämmer några av ovanstående påståenden in på dig och du är nyfiken på att ta din karriär i en annan riktning, till en annan nivå, så kan konsultlivet vara värt att utforska!

Om några månader löper mitt nuvarande uppdrag ut och visst det kommer att kännas, för faktum är att jag trivs enormt bra hos min nuvarande kund. Men tanken på att det kommer att dyka upp en ny kund, ett nytt företag och nya leveranser att göra känns oerhört spännande och kul. Vem vet vilka utmaningar och kunskaper som väntar mig runt hörnet?

Amy Wising, HR-konsult, Wise Consulting.

PSST!! Spana in våra lediga tjänster här!
Group-3

Vill du veta mer om att vara konsult hos oss? Hör av dig!

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.