Gigga med trygghet – hur går det till?

30 januari 2018

top-left
top-right
bottom-right

Insikter & kunskap | Gigga med trygghet – hur går det till?

Är du osäker på konsultrollen? – Det var jag också, och jag måste erkänna att jag hade förutfattade meningar. Jag tänkte t.ex. att det var en roll som; var svår att kombinera med familjeliv, innebar en osäker och ensam tillvaro och skulle vara en flyktig roll där det är svårt att fördjupa sina kunskaper. Men när jag kom i kontakt med Wise Consulting och fick mer information kring rollen som anställd HR-konsult väcktes min nyfikenhet.

För två år sedan stod jag i ett vägval i karriären. Jag hade jobbat ca 8 år i breda HR-roller som både HR- Generalist och HR- ansvarig inom en och samma bransch. Jag kände att jag ville utvecklas inom HR-området men hade svårt att urskilja vad jag verkligen ville göra. Jag visste inte i vilken roll eller bransch? Ville jag bredda eller specialisera mig? Jag drivs av förändring och variation men vill samtidigt ha en trygg och stabil grund att stå på. Ibland kunde jag bli lite avundsjuk på min frilansande väns tillvaro, men jag visste innerst inne att jag inte hade is i magen för att köra något helt eget. Efter att ha fått större inblick i hur det är att vara anställd HR-konsult, blev det tydligt att jag kunde få både variation och trygghet i en och samma roll. Jag skulle få möjlighet att testa nya branscher och HR-roller, samt få vara med och skräddarsy min egna utveckling inom HR.

För att göra dig ännu mer säker på konsultrollen, slår jag här hål på mina egna förutfattade meningar som jag hade tidigare:

”Det är svårt att kombinera konsultrollen med familjeliv ”

Jag hade hela tiden tänkt att konsultrollen var att föredra i ett senare skede av livet, när barnen blivit större och mer självständiga. Konsult eller anställd-  livspusslet i vardagen är en utmaning som kräver en öppen och ärlig dialog mellan alla parter för att det ska fungera. På samma sätt som jag har behövt ha en bra dialog med min arbetsgivare, så måste jag också ha det med min uppdragsgivare hos kund för att säkra leveransen på uppdraget.

Under min tid som konsult har det alltid funnits en stor förståelse från både kund och Wise Consulting för familjeliv. Inför ett nytt uppdrag har jag alltid haft möjligheten till en bra dialog för att landa i ett uppdrag som matchar min utveckling, familjesituation och som blir bra för kunden.

”En osäker och ensam tillvaro”

Min farhåga var att det skulle vara väldigt osäkert och ensamt som konsult. Jag skulle gå in i en roll där jag ofta skulle komma in i nya miljöer och sammanhang där de varken kände till mig som person eller min kompetens. Jag var ju också van att kunna bolla komplexa personalfrågor som kom upp med kollegor. Skulle jag nu alltid förväntas ha svar på alla HR-frågor oavsett vad det handlade om?

Denna oro var helt i onödan. När jag har varit ute hos kund har jag alltid blivit insläppt i gruppen och blivit bemött som en i gänget. Som konsult inom HR arbetar du med de frågor som av naturen gör att du snabbt blir en del av dialogen i grupperna på arbetsplatsen. Jag har i mina uppdrag lärt känna spännande personer som jag hållit kontakten med även efter uppdragets slut.

Som konsultbolag präglas Wise Consulting av en prestigelöshet där alla aktivt delar med sig av sin kunskap. Istället för att ha två nära kollegor som närmaste bollplank hade jag fått ett trettiotal personers samlade kompetens och erfarenheter från alla olika typer av branscher. Det finns en stark gemenskap och du träffar regelbundet både andra HR-konsulter och din teamchef. Genom nätverksträffar och kompetensutvecklingsträffar så ses alla HR-konsulter kontinuerligt. På dessa träffar finns både tillfälle att utveckla sin kompetens, utbyta erfarenheter men framförallt få inblick i varandras vardag och umgås och ha kul tillsammans. Detta har givit mig som konsult en stark tillhörighet och värdefull plattform att återkomma till ute på mina uppdrag.

”Konsultrollen – en flyktig roll där det är svårt att fördjupa sina kunskaper”

Mina två år som konsult har visat hur unik rollen i sig är och vilka fördelar den kan erbjuda jämfört med en traditionell anställning. Av de HR-roller jag hittills haft har ingen roll kunnat erbjuda samma variation och utveckling som konsultrollen gjort och jag har lärt mig mer än vad jag kunnat drömma om. Jag har fått möjlighet att arbeta i nya branscher, fått nya värdefulla kontakter och haft möjligheten att både bredda och specialisera min kompetens inom HR. Varje uppdrag har givit mig nya utmaningar och insikter både i min professionella roll men även som person. Jag har lärt mig av de andra konsulterna och tagit del av deras utmaningar och insikter. Jag har lagt till kundperspektivet till min HR-roll och utvecklat mig i att snabbt få en överblick i nya sammanhang och urskilja de insatser som snabbt och effektivt kan göra störst skillnad.

Har du fler frågor om rollen får du gärna höra av dig till mig på sofia.cohn@wiseconsulting.se 

Är du sugen på att gigga med trygghet hos oss? Klicka här! 

Sofia Cohn, Konsultchef, Wise Consulting

Group 2

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Sidor du kanske gillar

Case

Case | Omegapoint

Vi landade i att vi ville ha en skräddarsydd ledarskapsutbildning under en period om 18...
Lotta Hammarström, Talent Management
Läs mer
Case

Case | Stavdal

Vi började med att göra en så kallad HR-kartläggning där vi gick igenom samtliga HR-områden...
Mikael Olsson, CEO
Läs mer
Case

Case | Genworth

Vår mission och våra värderingar är nu tydliga både internt för våra medarbetare och externt...
Lars von Sivers Lindmark, vd
Läs mer
Case

Case | Circle K

Cheferna som gått programmet har fått nya insikter om sig själv och sitt ledarskap och...
Jessica Lindqvist, Utbildningsansvarig
Läs mer
Events

FULLSATT | Frukostseminarium Göteborg 4 mars 2020 | Future leadership skills – har du rätt kompetenser?

Vad blir viktigt för dig som ledare i framtiden? I en komplex värld med snabba...
Boka här
Påjobbetpodden

Påjobbetpodden | Erik Ringertz från Netlight

I detta avsnitt får vi lyssna till ett kärt återbesök av Erik Ringertz, VD på...
Lyssna här
Påjobbetpodden

Påjobbetpodden | Maria Göthe om psykologisk säkerhet

Häng med när Maria Göthe, ledarutvecklare och HR-expert på Wise Consulting pratar psykologisk säkerhet. Vad...
Lyssna här
Påjobbetpodden

Påjobbetpodden | Alexander Storckenfeldt vd på Anticimex

Hur gör du för att gå vidare i karriären hos en och samma arbetsgivare? Lyssna...
Lyssna här
Påjobbetpodden

Påjobbetpodden | Sofia Stigendal – rekrytera inkluderande

I detta avsnitt får du lyssna till Sofia Stigendal från Arbetsgivarverket. Hon berättar delar praktiska...
Lyssna här

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.