Gig economy – bara för folk som läser management-tidningar?

16 maj 2017

Insikter & kunskap | Gig economy – bara för folk som läser management-tidningar?

Första gången jag hörde talas om ”Gig economy” tänkte jag att det inte är något som berör mig. Det är väl antingen applicerbart på enklare jobb eller för människor som flitigt lusläser ”The Economist” eller ”Harvard Business Review”? Jag läser många matbloggar som tyvärr inte har tagit upp fenomenet än ;-). Men efter att ha kapitulerat och läst på mer om fenomenet kan jag nu se en del fördelar.

Gig economy for dummies

Ok, så för dig som kanske också missat viss central information, här kommer ”Gig economy for dummies”. Gig economy handlar om att arbeta med projekt istället för en ”fast” anställning. Det kan röra sig om frilans- eller konsultuppdrag, huvudinkomstkälla såväl som extrainkomst. Ordet gig har lånats från musikindustrin och handlar helt enkelt om tillfälliga uppdrag på en flexibel arbetsmarknad. Flexibelt för uppdragsgivaren som kan koppla in rätt kompetens för ett specifikt projekt men även för uppdragstagaren som kan bestämma över sin egen arbetstid och arbetsuppgifter.

Vilka väljer gig economy?

Enligt en studie från MacKinsey Global Institute är 162 miljoner människor i arbetsför ålder i USA och Europa (eller 20-30 %) en del av gig economy. Vissa väljer aktivt detta oberoende sätt att arbeta på, för andra är det mer påtvingat. De som aktivt väljer detta sätt att arbeta på har högre nivåer av tillfredsställelse inom flera områden av arbetslivet jämfört med de som valt traditionella anställningar.

”9-5” ger alltså inte en korrekt bild av dagens arbetsliv. Hur kan vi då bemöta denna förändring som redan sker? Fokus förflyttas från det traditionella att man ska vara på jobbet fysiskt vissa tider, till att uppdraget ska bli gjort oavsett var och när på dygnet det görs.

För den som tar sig an uppdraget kan det vara ett sätt att underlätta livspusslet men också ett sätt att nå drömmar, kanske arbeta intensivt med ett uppdrag för att sedan dra utomlands en period. För många av egenföretagarna finns ekonomiska vinster, man kan ta mer betalt per uppdrag. För uppdragsgivaren finns också flera vinster – att välja mest lämpliga personer som krävs för att nå bästa resultat vid varje enskilt tillfälle, att kunna delegera ut arbetsuppgifter, få undan saker eller röja upp bland gamla surdegar. Som konsult inom HR är detta ett vanligt upplägg – att hålla en arbetsmiljöutbildning, få bukt på rehabärenden eller arbeta fram policys är exempel på möjliga ”gig”.

Frågor kvarstår dock kring gig economy

Det finns fortfarande en del att reda ut kring gig economy; hur säkrar arbetsgivare behovet av kompetens, och för uppdragstagare -osäkerhet i anställningsvillkor, frågor om förmåner, marknadsföring och hur man löser referenser inför nästa uppdrag, bara för att nämna några.

Nu kanske en del arbetsgivare känner en gnagande oro, ”åh, inte en sak till…”. Oavsett så är detta ett fenomen som förutspås växa och vi måste förhålla oss till. Såväl arbetsgivare som arbetstagare behöver bli mer proaktiva gällande sättet att se på det förändrade arbetslivet. Om detta fortfarande känns läskigt kan jag lugna dig med att vi än så länge är många som frivilligt går in och gör ett ”gig”. Och håll i dig – det är till och med ett kul sätt att arbeta på!

Helena Elander, HR-konsult, Wise Consulting.

Group-3

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Sidor du kanske gillar

Blogg

Nya LAS sammanfattat i 8 punkter

Större möjlighet att göra undantag i turordningen, lättare att säga upp anställda och snabbare väg...
Läs mer här!
Blogg

5 tips för framgångsrikt hybridarbete

Hybridarbete är ordet på mångas läppar just nu. Flexibiliteten att kunna arbeta hemma är uppskattad...
Läs mer här!
Blogg

3 frågor med vår vd Katarina Walter

Vilka är de främsta utmaningarna för företag 2023? Vilken app går det bara inte att...
Läs mer här
Blogg

HR – vad är det och varför bör din organisation arbeta med personalfrågor?

En kärnfråga för organisationer är hur man kan få anställda att vara effektiva och arbeta...
Läs mer här
Blogg

Välmående på jobbet – vad innebär det idag?

Nu när vi äntligen får samlas igen på våra arbetsplatser, som under pandemin varit stängda,...
Läs mer här
Blogg

Tema HR-Tech – HR-system | Steg-för-steg-guide för en lyckad implementation

Att upphandla och implementera ett HR-system är tidskrävande. Om vi inte planerar noga och driver...
Läs mer här
Blogg

Krönika | Summering av HR-året 2021 | Human Growth Award

Att bygga sitt bolag starkt genom att involvera och engagera sina medarbetare i utmaningar och...
Läs mer här
Blogg

Framtidens arbetsplats är en hybrid

Många är nog tillbaka efter en förhoppningsvis härlig sommarledighet, hungriga på att sätta igång med...
Läs mer här
Blogg

Triple bottom line – Hur arbetar du med social hållbarhet?

Just nu pågår hos de allra flesta verksamheter ett arbete med att sammanställa årsredovisningen för...
Läs mer

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.