Att säga upp medarbetare

10 november 2019

top-left
top-right
bottom-right

Insikter & kunskap | Att säga upp medarbetare

Att säga upp medarbetare – någons ansvar, någons arbetsuppgift, någons huvudvärk! Är du den någon? Kanske jobbar du som vd eller HR-chef och har just fått veta eller själv beslutat att förändringar/neddragningar behöver ske. Hur erfaren du än är så innebär dessa arbetsuppgifter en hel del stress, många beslut som ska fattas och tuffa delar som ska genomföras. Ett viktigt steg du bör göra tidigt i förändringsfasen är att hitta en trygg samarbetspartner som erbjuder rätt lösningar, både för medarbetare som blir uppsagda och de som är kvar – sätt kursen för omställningen.

Outplacement som lösning?

Vad är outplacement egentligen – begreppet i sig låter komplicerat och ganska negativt? Det vill vi ändra på! Ett outplacementprogram/karriärcoachning är varken komplicerat eller negativt, det är en möjlighet, och en riktigt bra sådan. Så här förklarar Wikipedia outplacement: ”att medverka till att övertalig personal erhåller ny anställning hos annan arbetsgivare. Olika outplacementprogram är vanliga särskilt vid neddragning i större företag…” men vänta? – Gäller det här även i den GIG-ekonomi vi befinner oss i idag, där arbetsmarknadens tidigare principer luckrats upp – fler och kortare anställningar och en starkare vilja generellt hos den enskilda att driva sin egen karriär? Ja, eftersom behovet i både stora och små organisationer fortfarande är att skiljas som vänner när det är dags att gå åt olika håll.

Vad bör en outplacementpartner erbjuda?

Välj en partner som erbjuder flexibla program som kan anpassas till varje unik individ, samtidigt som programmet följer en pedagogisk grundmetodik. Den som går ett program ska få en unik lösning som innehåller de delar som just hen behöver för att hitta sitt nya jobb, nya utmaning eller nästa steg. En förutsättning för det flexibla upplägget är seniora karriärrådgivare / coacher som har stor arbetsmarknadskunskap och lång erfarenhet från att stötta personer med olika bakgrund. Se till att de du samarbetar med har en tydlig förankring i arbetsmarknaden och aktiva samarbeten med rekryteringsföretag. För att resultatet ska bli bra bör programmet innehålla konkret rådgivning utifrån arbetsmarknadskunskap och utifrån-relationer med ”riktiga rekryterare”. Det ska finnas möjlighet till att utföra en ”övningsintervju” inklusive feedback och det ska vara hands-on och verklighetsanpassat.

Hitta en samarbetspartner som även erbjuder tjänster för de medarbetare som är kvar i organisationen. De som inte blivit direkt drabbade av uppsägningar kan känna både skuld och vara omotiverade i att jobba vidare mot satta mål. Kanske funderar de över vilka som blir uppsagda härnäst eller tvivlar på företagets framtid. När du som arbetsgivare fokuserar på kvarvarande i dina förändringsinsatser ger det stor effekt. Att satsa på outplacement gör också att de som är kvar känner att deras före detta kollegor fått det bra framåt, vilket är avgörande för fokus och måluppfyllelse. Möjlighet att jobba med hela omställningsarbetet från ax till limpa ger en positiv effekt på helheten. Om du har samma partner inom outplacement som i övrig förändringsledning kan du sparra förändringens alla delar som ju alltid hänger ihop.

Vi på Wise Consulting har lång erfarenhet inom outplacement/karriärcoachning, förändringsledning, arbetsrätt, chefscoachning – ja, allt som rör omställningsprocessen.

PSST!! Lästips ”4 vinster med outplacement!”

Jessica Eripe, Förändring- och omställningsnörd på Wise Consulting.

Group-3

ViIl du skapa konkurrenskraft genom engagerade och motiverade människor?

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.