Återhämtning genom naturens kraft

21 January 2020

Idag spenderar vi otaliga timmar i en artificiell och för oss människor ganska onaturlig värld. Mycket av både vår arbetstid och fritid spenderas bakom en dator- eller mobilskärm. Detta i en tid då vi blir allt mer medvetna om kroppens och inte minst hjärnans behov av återhämtning och påfyllnad för att bättre klara av en stressig vardag med vanligtvis många olika krav och måsten på schemat.

Smarta telefoner har väl alltid funnits i våra liv?

Ja, ibland kan man nästan tro det med tanke på hur snabbt det gick för mobilerna att bli en så stor del av våra liv. I höstas sände SVT en intressant programserie med läkaren och författaren, Anders Hansen. I programserien ”Din Hjärna” på fem avsnitt guidas vi på ett pedagogiskt sätt genom varför vår kropp och hjärna kan reagera på de mest märkliga sätt när vi utsätts för stressfulla situationer i vår vardag. Det kan vara alltifrån dagishämtningar, sitta fast i ändlösa bilköer, ställa sig upp och tala inför en grupp eller ta ett obekvämt samtal med sin närmaste chef eller medarbetare.

I programserien inleds varje avsnitt med ett intressant tankeexperiment där programledaren tar oss med genom människans historia fram till idag. Människan i dess moderna form har funnits i ca 200 000 år. Om man tänker sig att man fyller Globen med 10 000 människor där varje människa motsvarar en generation innebär det att endast 6 generationer av dessa har upplevt elektricitet, 4 generationer är samtida med bilens historia och endast 1 knapp generation av dessa 10 000 människor har upplevt dagens moderna mobiler.

Från savannen till nutid i en blinkning

Så av alla generationer som har funnits fram till nu på jorden så har nästan alla levt på savannen som samlare och jägare i grupper om max 150 personer. Den tidens människor kanske inte mötte många fler än 150 människor under ett helt liv. Detta i kontrast till nutidsmänniskan som kanske möter 150 människor på en enda dag(!).

Det är tiden som har format våra hjärnor till vad de är idag. Våra hjärnor har inte förändrats bara för att människan under en oerhört kort tid, som en blinkning i människans historia, har gjort enorma förändringar i vårt sätt att leva.

”Shinrin-Yoku” – kontakt med naturen är avgörande för hälsan

Ett ord som för första gången dök upp som nyord i den svenska vokabulären 2017 är ordet skogsbad. Smaka på det – skogsbad – så vackert i all sin enkelhet. Denna företeelse kommer från Japan och har sitt ursprung i att många unga japaner i sin strävan att etablera sig på arbetsmarknaden och göra karriär helt enkelt arbetade så hårt att de arbetade ihjäl sig. Ordet kommer från det japanska uttrycket ”Shinrin-Yoku” som går ut på att människans kontakt med naturen anses vara avgörande för hälsan.

Så, nästa gång du överväger att spendera din lediga tid som samlare (likes) och jägare (bekräftelse) bakom en skärm prova att tänka tvärtom istället, ta bussen eller pendeltåget ut i naturen. Den finns oftast alldeles runt hörnet i vårt avlånga land. Testa och se vad som händer med din återhämtning genom naturens kraft.

Ulrika Roos arbetar som Teamchef & HR-konsult på Wise Consulting.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!