Välmående på jobbet – vad innebär det idag?

16 June 2022

Nu när vi äntligen får samlas igen på våra arbetsplatser, som under pandemin varit stängda, inser vi att de senaste två åren har satt sina spår… Enligt Global Harvard Business Review* upplevde 89% att deras arbetsliv hade försämrats och 85% att deras välbefinnande hade minskat under pandemin. Att få alla medarbetare att må bra och skapa nya, passande arbetssätt som motiverar, är en våra arbetsgivares främsta utmaningar idag. Det är därför ingen överraskning att många nu ställer sig frågan, ”Vad innebär välmående på jobbet idag?”

 

Gemenskap & goda relationer

Glädjen i småpratet, att någon ser dig, frågar hur du mår… Att ha kollegor som man gillar och vikten av att vara en del av ett team, är och har alltid varit viktigt för oss. Men nu, efter att vi suttit hemma och känt oss både ensamma och isolerade, är vi mer medvetna än någonsin om hur viktiga de goda relationerna på arbetsplatsen. Om goda relationer gynnas på jobbet, genom trevliga sociala miljöer och tid för att prata, är chansen större att vi tar oss in till jobbet för att ses!

Engagemang & återhämtning

Möjlighet till utmaning, utveckling och engagemang har under lång tid varit en självklar definition av välmående på jobbet. Men idag räcker inte det! Nu förstår vi även vikten av återhämtning. När hemarbetet under pandemin suddade ut gränserna mellan jobb och fritid blev det allt tydligare att engagemang och återhämtning behöver flätas samman på ett följsamt sätt genom livet för att ditt välmående ska hålla långsiktigt.

Det innebär att den självklara utvecklingen alltid ska följas av återhämtning. Täta samtal med chef för att säkerställa att just dina behov blir tillgodosedda. I ett långsiktigt perspektiv innebär följsamheten en arbetsplats där du både tillåts att få vara hemma för att pussa bort tårarna på en liten kind, eller kanske ta en längre ledighet för att hitta dig själv… för att sedan komma tillbaka och erbjudas spännande uppdrag på jobbet igen. Att just dina behov att varva engagemang och återhämtning blir bekräftade är det som skapar välmående.

Att arbeta där & när du är

Något av det mest självklara som pandemin lärde oss var att arbete och fritid inte längre står för samma saker som det tidigare gjort. Din ”fysiska arbetsplats” är där du befinner dig. Vi måste kunna arbeta var som helst och även till viss del när som helst. Resan till jobbet, bilköer och trängsel på tåg och bussar är inte längre något vi ska behöva tvingas acceptera för att kunna utföra vårt arbete. Välbefinnande på jobbet innebär idag att känna tillit och uppvisa resultat i stället för att mäta timmarna man tillbringar på en arbetsplats.

Vi vill veta!

Pandemin innebar ständigt uppdaterade riktlinjer och regler från Folkhälsomyndigheten. Alla tolkade på sitt sätt och alla ville vi göra rätt, stötta och hjälpa till för att komma ur pandemin. Kommunikationen var tydlig och direkt. Alla fick samma information samtidigt via offentliga presskonferenser. Rättvisan i att alla får likvärdig information samtidigt skapar trygghet och signalerar allas lika värde. Att tysta ner, diskutera med stängd dörr och kommunicera luddiga floskler, vill vi inte tillbaka till. Nu vill vi veta, ta ansvar och välja vår egen väg framåt!

Marlene Bergqvist, senior HR-konsult på Wise Consulting.
 

*2021 Global Human Capital Trends: Special report – The Roscongress Information and Analytical System

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!