Konsten att nätverka!

2 April 2019

Att skaffa sig ett bra nätverk är det som gäller idag, vi uppmanas att bygga nätverk internt på arbetsplatser för att optimera leverans, försäljning, kompetensutbyten etc. Men självklart också externt för att få ny input, stärka kundband och hitta nya samarbeten. Att ditt nätverk är viktigt när du söker nya utmaningar är också ett faktum, vem vet vilken av dina kontakter som är en hjälpande hand vid ett karriärbyte.

Hur mycket bättre kan vi bli av att mixa kompetenser och egenskaper och vad kan vi åstadkomma, tillsammans? Möjligheterna är oändliga.

Connecting dots

Nya konstellationer innebär nya innovationer och nya insikter – ”connecting dots”. Ett begrepp vi inom Wise Group använder för att belysa värdet av att samverka och dra nytta av att vi är ett gäng specialister (7 bolag) där summan av tillsammans blir något mycket större än vad vi enskilt kan skapa. Allt börjar med relationer. Min väninna och hennes kollega, Marie Thorslund och Carina Sunding har skrivit en bok (stora pepp-boken), där ett avsnitt handlar om nätverkande och hur du gör. Tipsen som jag vill dela med dig är:

  • Gräv där du står – lunch, fika eller frukost med kollegor du inte hänger med eller har en naturlig koppling till i din vardag eller i din funktion. Jag och en kollega på ett av bolagen inom Wise Group föreslog ”hisspitchfrukost” för några år sedan som fortfarande lever och används. Det innebar att du bjuder med en kollega från något av systerbolagen för att lära känna hen och få möjlighet att presentera dig och din business för att skapa synergier och kunskap. Går detta att applicera där du är?
  • Va ”bjussig” – de flesta av oss vill väl. Det ger liksom livet större mening. Att dela med sig av kunskap och erfarenheter som vi vet kan hjälpa andra blir ofta uppskattat och du får med största sannolikhet tillbaka. Att vara generös skapar goda relationer!
  • Våga och gör – våga be andra om hjälp när du inte har svaret själv. Våga ta kontakt med någon du inte känner men skulle vilja veta mer om eller som du vet kan gynna er båda. Var nyfiken. Ofta tas detta emot med stor nyfikenhet tillbaka och du kan inte få mer än ett nej. Nya kontakter ger nya kontakter som i sin tur kan skapa helt nya vägar, visst är det häftigt? Nätverkande kan skapa oändliga möjligheter.

Vi lever i en föränderlig värld där allt går snabbt, nya samarbetsformer uppstår dagligen, du är en viktig del av sammanhanget och behöver spela din roll och fylla din plats. Det är inte lätt och naturligt för alla att nätverka. Det kan vara väldigt bekvämt att få vara i sin bubbla, i sitt sammanhang med de du känner och som vet vad du går för. Tänk vad jobbigt att hela tiden behöva bygga nya relationer och ”bevisa” sig? Men, prova att vända på det – tänk vilken ständig utveckling, både för dig själv, för andra och inte minst för din verksamhet.

/ Ann-Sophie Mattsson arbetar som regionchef i Stockholm på Wise Consulting.

PSST! Lästips – Öka ditt inflytande på arbetsplatsen – 6 konkreta tips!

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!