Kan du färgspråket?

25 April 2017

I HR-världen gillar vi att prata om färg. Vadå färg, tänker du. Färg som i etnisk mångfald, en inspirerande personlighet eller som i inredningen på vårt aktivitetsbaserade kontor? Faktiskt ingen utav dem, utan jag tänker på färgspråket som vi kallar DISC.

Vad är DISC?

DISC är ett verktyg som beskriver fyra olika kommunikations- och beteendestilar med hjälp av färgerna röd, gul, grön och blå.

Kort kan de fyra stilarna beskrivas så här:

  • Röd (D) Dominant – har egenskaper som målinriktad, viljestark och beslutsam
  • Gul (I) Inflytande – har egenskaper som utåtriktad, social och påverkande
  • Grön (S) Stabil – har egenskaper som lugn, lojal och omtänksam
  • Blå (C) Konformitet – har egenskaper som noggrann, ifrågasättande och analytisk

De fyra färgerna finns i grunden hos oss alla, men är olika framträdande och ges utrymme i olika situationer.

Hur använder vi DISC?

Vår individuella färgblandning kommer att ge en indikation om hur vi tar oss an arbetsuppgifter och vilka roller vi söker i en grupp. De mest framträdande färgerna hos oss speglar vårt sätt att möta förändringar och konflikter, vårt fokus på helhet vs detaljer och om vi fattar beslut baserat på fakta eller känslor.

För individer syftar DISC till att vara ett verktyg för självinsikt och reflektion. Hur ser mitt naturliga beteende ut? Hur anpassar jag mitt beteende till olika miljöer och sammanhang? På vilket sätt nås jag bäst av ett budskap?

För team eller ledare är DISC ett verktyg för att skapa kreativa och dynamiska grupper, där det optimala förstås är en arbetsgrupp där alla färger finns representerade och får ta plats. Hur kommunicerar jag som teammedlem eller ledare mest effektivt med mina kollegor? Hur drar vi nytta av varandras olikheter?

Måste jag gilla DISC?

Det tog mig sju år i HR-världen innan jag äntligen (äntligen!) fick chansen att lära mig innebörden av verktyget och nu ser jag färger överallt. Men, det är inte självklart att alla vill omfamna metoden.

I ett av mina konsultuppdrag fick vi sätta upp en regel som förbjöd oss att prata färgspråket eftersom det fick kollegor att känna sig kategoriserade och placerade i ett fack. En vän till mig ifrågasätter starkt verktygets validitet och när jag introducerade DISC till min svärfar möttes jag av kommentaren ”ren och skär rasbiologi!”.

Kanske säger reaktionerna något om individernas egna färger, men det finns några viktiga kom-ihåg:

  • DISC-verktyget säger inget om vår personlighet eller intelligens, utan beskriver vårt sätt att bete oss och kommunicera.
  • I privatlivet kan jag vara en gul mingelexpert medan jag på kontoret blir en röd pådrivare. I en arbetsgrupp kan jag inta rollen som blå analytiker medan jag i en annan konstellation står för ett grönt samarbetsfokus. Min individuella färgblandning och det sammanhanget jag befinner mig i avgör vilken färg som framträder mest.
  • Viktigast av allt, människan är komplex! Två personer med samma DISC-profil kan uppfattas som helt olika.

Oavsett om du gillar färgspråket eller inte, är DISC ett verktyg för att förstå olikheter i beteende och behov av kommunikation. Först när vi förstår varandras olikheter kan vi utveckla vårt samarbete och effektivisera vår kommunikation. Eller som nedan citat så väl illustrerar:

Om människor som inte förstår varandra åtminstone förstår att de inte förstår varandra. Då förstår de varandra bättre än när de utan att förstå varandra inte ens förstår att de inte förstår varandra.

Vilken färgblandning är du?

Tove Rundström, grön-gul-blå HR-konsult, Wise Consulting..

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!