3 frågor med vår vd Katarina Walter

20 June 2022

Den 7 mars 2022 klev vår nya vd Katarina Walter innanför dörrarna på House Of Wise. Katarina har en imponerande bakgrund som bland annat vd för tjänstedesign- och UX-byrån Antrop, hon har blivit utnämnd till “Årets vd 2017” och har en lång framgångsrik karriär som ledare i bagaget. Hon är dessutom en mycket uppskattad talare med ett brinnande intresse för design thinking, ex och cx.

Vi ville därför ta pulsen på Katarina så att även du som läsare får ta del av hennes klokskap! Vi ställde tre frågor till Katarina;

  1. Vad tror du blir de främsta utmaningarna för företag 2023?
  2. Vilken är din största lärdom när det kommer till att vara ledare?
  3. Nämn ett mantra, en sak och en app du inte kan leva utan!

Ta del av hennes svar här!

1. Vad tror du blir de främsta utmaningarna för företag 2023?

Minskad tillväxt i Europa

Många ekonomiska experter är eniga om att vi går in i en period med högre inflation och höjda räntor. Detta ihop med en dystrare syn på hushållsekonomi tros leda till minskad tillväxt i Europa. Minskad tillväxt innebär givetvis en risk för de allra flesta företag. Hur mycket ditt företag påverkas och på vilket sätt beror såklart på vilken bransch du tillhör och på vilken marknad du agerar på. Alla gör klokt i att ta detta i beaktande i sina affärsplaner för 2023.

Ökad risk för cyberattacker

Svenska företag ligger i framkant när det kommer till digitalisering. Det är positivt på många sätt men det innebär också risker när det kommer till IT-sabotage. Givet rådande världsläge och Sveriges pågående Nato-ansökan måste betydligt fler företag än tidigare se över arbetet med att förebygga cyberattacker.

Ökade krav på hållbarhetsarbetet

2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling som innehåller sjutton globala mål som ska uppnås till år 2030. Nu är vi halvvägs. Frustrationen växer över att det går för långsamt samtidigt som kunskapen om hållbarhet ökar. Det här kommer leda till att kunder, aktieägare och medarbetare ställer högre krav på företag. Det räcker inte med sopsorteringskärl och en policy som uppmuntrar tågresande utan företag behöver arbeta med hållbarhet i kärnan av sin affärsmodell.

Kunden i fokus har aldrig varit viktigare

Människors beteenden, behov och förväntningar förändras i takt med att omvärlden förändras. Det betyder att om det sker stora förändringar i omvärlden så kommer det även ske stora förändringar i hur vi människor agerar och vad vi värderar. Under pandemin tvingades vi ta gigantiska kliv i vår digitala mognad och vi lärde oss saker som vi kommer att bära med oss in i framtiden.  Det här behöver företag ha stenkoll på för att inte bli irrelevanta för sina kunder. Att jobba kundfokuserat på riktigt har därför aldrig varit så aktuellt som nu. Om företag inte hittar sätt att använda kundinsikter som utgångspunkt för innovation av produkter och tjänster kommer konkurrenterna att springa om i ett rasande tempo. Och inte nog med det, kunderna kommer hitta konkurrenterna och byta till dem lika snabbt. För är det något vi alla övat på senaste åren så är det att göra research, ta beslut, handla och bygga relationer digitalt. Snabbt och över hela världen.

Skapa gemenskap i hybrida grupper

Under pandemin rådde ett slags undantagstillstånd med remote-arbete som vi väntade på skulle gå över. 2022 har vi dock insett att den hybrida arbetsplatsen är här för att stanna. Det berör såklart inte alla företag men många företag har efter pandemin insett att de aldrig kommer få in alla medarbetare på kontoret fem dagar i veckan igen. Vi är i ett läge där alla pratar om utmaningarna men det finns få riktigt bra exempel på hybrid arbetsledning, uppföljning, kommunikation och framför allt kulturbyggande. 2023 blir alltså året då vi ska skapa dessa bra exempel och  hitta sätt att skapa gemenskap i hybrida team och jag kan lova er att det inte kommer räcka med en frågesport över Zoom.

2. Vilken är din största lärdom när det kommer till att vara ledare?

Utveckla dig själv så hänger ledarskapet på

På mitt första jobb efter examen så var jag noga med att ha två mobiltelefoner – en för jobbet och en för privat. Jag kände så överlag – att det fanns ett ”jobb-jag” och ett ”privat-jag”. Som om delar av mig kunde slås på och av precis som mobiltelefonerna. När jag blev chef som 29-åring var det dags att uppgradera ”jobb-jaget” till ett ”chefs-jag”. Det finns oändliga tips och råd till personer som vill göra den resan. Men tyvärr blir du inte en bra chef enbart av att läsa hur en bra chef ska vara. Det är något du måste öva på och det kommer aldrig gå om du inte har tillgång till hela dig själv.

Mycket av att vara chef handlar om att skapa relationer, knyta an, skapa förtroenden och stå stadigt. Det måste vara genuint och komma från hjärtat för att funka. Därför går det inte att dela upp dig själv i ett ”jobb-jag” som är på ett sätt och ett ”privat-jag” som är på ett annat sätt. För att vara trovärdig som ledare behöver du vara hela dig själv. Inte bara de proffsiga, smarta delarna utan också de klantiga misslyckade delarna. Jag lovar dig att dina kollegor kommer bli avslappnade – inte oroade – av att att höra om när du klantat till det. Det är en härlig insikt som gör jobbet som chef enklare tycker jag. Den lite jobbigare insikten är att om man vill utvecklas som ledare, behöver du även utveckla hela dig själv i grunden. Då behöver du förstå och jobba med dina behov, rädslor och försvarsbeteenden. Det tar tid och är jobbigt men också oerhört givande. Jag rekommenderar det varmt.

3. Nämn ett mantra, en sak och en app som du inte kan leva utan

Mantra: ”Mäh! Hur svårt kan det va?”

Nästan varje gång jag står inför en utmaning tänker jag, ”Mäh! Hur svårt kan det va?”. Det finns en storslagen sida i mig som alltid tänker att mitt team och jag klarar allt. Det är härligt att ha det här som grundinställning och inget jag vill leva utan. Baksidan är såklart att jag ibland underskattar hur svårt något är, men hellre det än att initialt tänka att saker aldrig kommer gå vägen.

Sak: Sköna skor

Jag kan inte leva utan sköna skor. Jag vill kunna springa i en trappa och promenera snabbt utan skavsår.

App: Temperatur

I översta högra hörnet på min Apple Watch har jag aktuell temperatur utomhus. Jag tittar på den flera gånger om dagen och kan inte leva utan det. Jag cyklar dit jag ska och temperatur är helt avgörande för vilka lager jag sätter på mig innan jag ger mig iväg. Det är löjligt hur besvärligt det känns om jag glömt att ladda klockan och inte kan se lilla temperatur-appen.

Katarina Walter, vd på Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!