10 råd till sitt ungdomsjag – som även fungerar idag!

28 November 2017

Råd till sitt ungdomsjag kan även vara nyttigt att ta del av i nutid. 

Nyligen satt jag i intervju med en ung tjej vid namn ”Kajsa” som verkade ha ett otroligt driv men hon var lite ”okammad”. Om några år kommer hon vara en stjärna men hon behöver utveckling för att komma dit. Något som hon sa till mig under intervjun fastnade verkligen. Hon berättade om att hon är driven och vill uppnå sina mål och sa, du ska veta: ”Jag ger aldrig upp, jag ger mig inte förrän jag nått mitt mål. Jag ger verkligen aldrig upp!”.

Jag kan känna igen mig så mycket i hennes driv och jag minns, särskilt när jag var yngre, att jag satsade så himla högt och att jag kunde ha riktigt svårt att ta motgångar.

Idag är jag mycket snällare mot mig själv och ger mig själv en ”klapp” på axeln oftare. Men den här intervjun med ”Kajsa” fick mig att vilja dela med mig av råd som jag hade velat ge till mitt ungdomsjag (och som även är bra att påminnas om idag). Jag gick därför ut och frågade några av mina kollegor och vänner vad de skulle vilja ha sagt till sitt ungdomsjag för att få ännu mera råd. Svaren jag fick var så bra och framförallt viktiga att påminna sig själv om.

Jag fick med mig många kloka tankar och jag har försökt att koka ner det till det viktigaste här:

  • ”Lita på magkänslan! Visst, man kanske inte har så mycket erfarenhet (än) – men känns något fel eller oschysst så är det förmodligen inte bara jag som upplever det så.”
  • ”Ha inte så bråttom. Man har ett helt arbetsliv på sig att hitta ”hem” och det kan behövas några felsvängar för att man ska förstå vart man är på väg. Sådant som kanske är mindre bra idag, kan bli helträtt i framtiden.”
  • ”Våga stå på dig, att tycka olika är inte fel. Det gör också att du lär känna dig själv bättre”
  • ”Skäms inte vart du kommer ifrån. Livet är en lott, du väljer varken föräldrar eller ditt ursprung. Du är du och du är unik”
  • ”Alla kan inte gilla dig och det är OK. Du ska inte ge avkall på dig själv för någon annans godkännande/gillande”
  • ”Din komfortzon är en fin plats men ingen utvecklar sin fulla potential där, våga göra det där jobbiga sakerna, det är då du utvecklas”
  • ”Våga misslyckas och se dina misslyckanden som lärdomar på vägen”
  • ”Bry dig inte så mycket om vad andra tycker”
  • ”Se till att omge dig av människor som ger dig energi och vill att du utvecklas och lyckas”
  • ”Om du vill skaffa barn, ge det ett försök. Allt annat löser sig och du lär dig jättemycket om dig själv och andra”

Min reflektion från insamlingen är att det ibland är väldigt viktigt att stanna upp och se det som är här och nu, våga utmana sig själv och vara sig själv, samt att det ibland är bra med motgångar!

Jag hoppas att dessa råd kan komma till användning oavsett period i livet.

Lycka till med din utveckling!

Anna Uvhagen, HR-konsult, Wise Consulting.

Häng med på vår VIP-lista!

Vill du få en up-date när vi fyller på med nytt innehåll, såsom events, bloggar, guider eller spännande poddavsnitt? Då ska du fylla i dina uppgifter här så skickar vi dig ett mail när det finns nytt innehåll!