Mångfald eller enfald?

20 oktober 2015

Insikter & kunskap | Mångfald eller enfald?

Under hösten har det inte gått en dag eller nyhetssändning utan att flyktingkrisen avhandlas och massor av behjärtansvärda initiativ delas i sociala medier. Integration och flyktingpolitik har flyttat in i fikarummen på arbetsplatsen. Förhoppningsvis för att stanna.

När jag härom veckan satt framför TV-insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar” och mest kände mig otillräcklig funderade jag på vad kan jag göra. Med betoning på KAN, JAG och GÖRA. Det är inte det att det råder brist på uppslag, ur TV-rutan kom det ena förslaget överdådigare än det andra. Man blir helt slut. Kändisar som delar ut bröd på stationer, personer som åker ut i världen eller insamling av kläder osv. Men igen, vad kan jag göra? Eller snarare förmår göra, mitt i det allmänna livspusslet, som förändrar något i grunden? Hur skapar vi ett samhälle som inkluderar alla även de som är annorlunda eller har annan bakgrund än jag och vi ”vanliga” svenskar.

Varför fastna i maktlöshet?
Jag vet att det vi föder växer, vare sig det är rädsla eller hopp eller glädje. Så jag tog ett beslut, jag ska inte fokusera på allt jag inte kan göra utan försöka gräva där jag står. Och jag som jobbar med HR och med att ge förutsättningar för människor och organisationer att utvecklas, skulle inte jag kunna påverka!? Klart jag kan. Jag kan påverka den miljö jag finns i dagligen, med mina handlingar och med mina ord.

Under årens lopp har jag hört många goda intentioner och ambitioner från chefer och medarbetare: ”Vi ska ta tag i jämställdhetsarbetet och öka mångfalden på vår arbetsplats!”. Men sen är det lätt att se hinder; ”Jag anställer gärna personer med annan bakgrund, men det söker inte några” eller ”mångfald och jämställdhet är väl bra, men i vår verksamhet är det viktigast att vi har rätt kompetens” och underförstått så finns det en konflikt mellan mångfald och kompetens. Eller så gör man planer och policys för att man ”måste” eller ”ser snyggt ut”. Undantag finns också förstås, men när jag ser mig om i samhället så går det skrämmande långsamt för medarbetare som bryter den gängse normen att integreras på i arbetslivet. Eller så blir man gisslan, en ”representant”, för det annorlunda, som är utanför normen.

Handen på hjärtat: även om vi inte kan lösa flyktingsituationen i världen eller lösa alla integrationsfrågor, så kan vi ju ändra hur vi beter oss på våra arbetsplatser!

Här kommer mina bästa tips för att få fart på mångfaldsarbetet på arbetsplatsen:

  • Öka kunskapen om er egen organisation. Hur ser normen ut på just din arbetsplats? Kön, ålder, kulturell och etnisk bakgrund osv?
  • Räkna och sätt siffror på normen, inte mångfalden
  • Sätt konkreta mål, varje år
  • Se över er rekryteringsprocess. Hur gör ni den mer inkluderande? Hur når ni fram till andra målgrupper osv. Sätt även här upp mål.
  • Även om ni lyckas rekrytera medarbetare som bryter mot normen, se till att rekrytera in flera personer med annan bakgrund, inte enbart en person som blir gärna blir en ”representant”. Ska man öka chansen att ta till vara på de olika erfarenheter olika personer har, ökar det med ökat antal.
  • Ta med mångfald i ert personalbokslut.

Och sist men inte minst, ha tålamod och jobba långsiktigt även när det inte står integration på tidningarnas förstasida varje dag. Skjut inte upp det för att det är svårt. Ät elefanten i små bitar. Öka hela tiden kunskapen om vad det innebär med mångfald i just din organisation. Håll diskussionen levande och försök att se er själva utifrån. För hur hade världen sett ut om det inte funnits människor som stred för kvinnlig rösträtt, mot apartheid eller för allas lika värde? Så enfaldig och ensidig vår värld hade sett ut idag. Mångfald är ett val och det kan vi välja varje dag. Låt oss göra det!

Maria Göthe, HR-konsult på Wise Consulting

Group-3

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Sidor du kanske gillar

Blogg

Nya LAS sammanfattat i 8 punkter

Större möjlighet att göra undantag i turordningen, lättare att säga upp anställda och snabbare väg...
Läs mer här!
Blogg

5 tips för framgångsrikt hybridarbete

Hybridarbete är ordet på mångas läppar just nu. Flexibiliteten att kunna arbeta hemma är uppskattad...
Läs mer här!
Blogg

3 frågor med vår vd Katarina Walter

Vilka är de främsta utmaningarna för företag 2023? Vilken app går det bara inte att...
Läs mer här
Blogg

HR – vad är det och varför bör din organisation arbeta med personalfrågor?

En kärnfråga för organisationer är hur man kan få anställda att vara effektiva och arbeta...
Läs mer här
Blogg

Välmående på jobbet – vad innebär det idag?

Nu när vi äntligen får samlas igen på våra arbetsplatser, som under pandemin varit stängda,...
Läs mer här
Blogg

Tema HR-Tech – HR-system | Steg-för-steg-guide för en lyckad implementation

Att upphandla och implementera ett HR-system är tidskrävande. Om vi inte planerar noga och driver...
Läs mer här
Blogg

Krönika | Summering av HR-året 2021 | Human Growth Award

Att bygga sitt bolag starkt genom att involvera och engagera sina medarbetare i utmaningar och...
Läs mer här
Blogg

Framtidens arbetsplats är en hybrid

Många är nog tillbaka efter en förhoppningsvis härlig sommarledighet, hungriga på att sätta igång med...
Läs mer här
Blogg

Triple bottom line – Hur arbetar du med social hållbarhet?

Just nu pågår hos de allra flesta verksamheter ett arbete med att sammanställa årsredovisningen för...
Läs mer

Kontakt

Har du några frågor kring våra tjänster eller hur vi jobbar? Tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.