Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

13 / 06 / 17

(when) will robots take my job?

”Vill du lära dig att arbeta med dator eller fortsätta som tidigare?” – En bekant berättade för mig om hur en tidigare arbetsgivare under 90-talet gav assistenterna valet mellan att lära sig datorer eller fortsätta med befintliga arbetsverktyg. Jag kan inte sluta tänka på hur det gick för dem som valde att inte lära sig datorer. Och vad händer idag med de som av olika anledningar hamnar utanför teknikutvecklingen?

AI och chatbotar – inte så smarta. Än! 

Tillhör du den grupp av människor som får obehagskänslor så fort någon säger AI och undrar när den här nya flugan ska blåsa förbi? Eller är du en person som känner en pirrande spänning kring var vi är på väg med teknikutvecklingen och automatiseringen av allt fler områden i arbetslivet? Funderar du som jag ibland på om vi är på väg mot det som utspelar sig i Spike Jonze-filmen Her, där Joaquin Phoenix inleder en relation med sitt operativsystem? AI-utvecklingen är såklart inte fullt så utvecklat än och vi har sett en hel del utmaningar, illustrerat av bland annat Microsofts twittrande AI-chatbot Taysom togs ur drift mindre än ett dygn efter lanseringen (den som vill kan läsa mer HÄR). Paralleller kring detta kan även dras till användandet av chatbotar inom rekrytering, där inbyggda omedvetna fördomar riskerar att läras in och återskapas av det AI man använder för att uppnå raka motsatsen. För mig innebär detta dock inte att vi ska undvika tekniken, tvärtom! Det är genom att testa och utmana som vi kan identifiera teknikens potential och utmaningar.

Teknik ❤ HR

Som du kanske gissat vid det här laget tillhör jag skaran som älskar teknikutvecklingen och nördigt försöker hänga med i den fantastiska utveckling som sker. I min roll som HR-konsult är detta en stor styrka, att kunna hjälpa våra kunder identifiera utvecklingsområden och ny teknik som kan utveckla även HR-arbetet. För att kunna stötta organisationer genom den digitala transformationen måste även HR utveckla sin digitala kompetens och analysera vilka delar av HR-arbetet som har potential att effektiviseras och förenklas (eller kanske bara förgyllas) av digitala lösningar.

Digitalisering handlar dock inte bara om att identifiera och implementera digitala lösningar utan som alltid vid förändringsarbete handlar det till minst lika stor (om inte större) del om beteendeförändringar. Hur skapar vi nyfikenhet och mod kring den nya tekniken? Hur får vi med alla på tåget? Jag tror inte en sekund på att det skulle vara så enkelt som en generationsfråga – fråga bara min teknikintresserade 89-årige morfar uppe i Piteå som nyligen ville diskutera AI-utvecklingens påverkan på arbetsmarknaden (kolla t.ex willrobotstakemyjob, där du hittar lite tankeväckande påståenden kring just det området).

Innovators & early adopters

Mitt tips till dig som står i startgroparna är att börja litet, med fokus på att skapa intresse och nyfikenhet. Identifiera dina innovators och early adopters. Ge dem utrymme att testa den nya tekniken och när ni hittat lösningar som ni tror skulle fungera även i övriga organisationen så är dessa utmärkta ambassadörer som både kan hjälpa och peppa kollegor.

För mig är det viktigaste att man vågar prova! Bästa sättet att lära sig och skapa sig en uppfattning kring var vi är på väg och vilka delar som är relevanta och värdeskapande för din organisation är genom att experimentera. Börja smått, testa, utvärdera, utöka eller avveckla.

So, will robots take my jobb? Ja, definitivt delar av det. Jag räknar med att HR om några år till exempel inte lägger så stor del av sin tid till att svara på frågor som man idag vanligtvis lika gärna hittar i företagets personalhandbok. Dessa besvaras enkelt av ett AI. Konsekvensen av detta blir att HR istället kan lägga sin tid på det HR-arbete som skapar värde i just sin organisation.

Är du också nyfiken på ny teknik och digitaliseringen av HR – hör av dig till mig så kan vi väl ta en lunch och inspirera varandra? Du når mig på clara.burstrand@wiseconsulting.se

Clara Burstrand, HR-konsult, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort