Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

26 / 04 / 16

Våga vägra ovanor!

Vad har du för ovanor? Alla har ovanor, alla har olika ovanor och ofta försöker vi springa ifrån dem. För att kunna bli av med dina ovanor måste du först ta reda på om du verkligen vill bryta dem? Om svaret är ja, fortsätt då med att konkretisera vilka ovanor du har och bryt sedan en i taget.  

Tips för att lyckas
Ett hett tips för att lyckas är att klargöra vinsterna med att slippa ovanan, det kommer också hjälpa dig att hålla motivationen uppe. Uttryck dem i positiva termer och visualisera gärna hur det kommer bli, vad du gör och känner när du slipper ovanan. Kanske kan du också se situationer som du kan uppleva på ett annat sätt och andra personer runt omkring dig kanske också påverkas positivt av ditt beslut. Se vinsterna på både kort och lång sikt. Ett annat hett tips är att börja direkt, vänta inte tills på måndag, eller måndag om 2 veckor, eller efter att jag har fyllt år. Just do it. Det är också viktigt att ta reda på vilken funktion dina ovanor fyller, även ovanor ger ju oss något annars skulle vi inte ha dem. Välj något annat som du kan göra som kan ge dig något liknande eller fylla tomrummet, gärna en positiv vana. Du kan t.ex. göra en knäböj istället för att kolla Facebook för hundrade gången.

Gör en konkret plan
Tänk ut vilka situationer och händelser som brukar sätta igång dina ovanor, när dyker dem upp? Kanske är det i stressiga situationer? Eller i situationer när du är uttråkad? Förbered dig för vad du ska tänka, säga eller göra istället i dessa situationer. Lev dig in i tanken, visualisera gärna hur du faktiskt kommer att göra. Fundera också på hur du kan göra det svårt för dig att falla in i ovanan? Hur och när ska du följa upp att du lyckas? Att göra avstämningar ofta, kanske varje dag i starten ger dig många chanser att fira framgång. Att skriva ned din plan och vinsterna med förändringen ökar dina chanser att lyckas.

Berätta för andra
Det bästa är alltid att berätta för andra, så att de kan stötta dig i din utmaning! Berätta om din plan och hur du skulle vilja att de stöttar dig. Kom dock ihåg att man lätt kan bli irriterad på den som påminner en om ens ovanor även fast man innerst inne vill det.

Hur lång tid tar det att bryta en ovana?
Du tänker säkert att det kommer ta en evighet att bli av med dina ovanor. Men nu kommer det bästa – att bryta ovanor behöver inte ta lång tid. Beviset heter Micael Dahlén, ekonomiprofessor, föreläsare och författare. Han ändrade hela 40 ovanor på ett år. Det du! – ” Anledningen till att förändring tar tid är att vi tror att det tar så lång tid. Så vi försöker inte riktigt, säger han”. Läs artikeln här! Du kommer säkert att stöta på några bakslag men låt inte dessa stoppa dig, fråga dig istället hur du kan göra på ett annat sätt nästa gång och kom igen starkare.

Följ upp och fira
En viktig del är att fira dina framsteg. Det gör det hela så mycket roligare och vi firar alldeles för lite överlag. Våga fira.

Lycka till!

Karin Oldebäck, Karriärcoach, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort