Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

02 / 02 / 16

Vad får dig att tänka ”Thank God it’s Monday?

Vid middagsbjudningen: Hur tänkte du när du hoppade av personalchefsjobbet och började som karriärcoach? Tänkte var precis det jag gjorde, jag tänkte och kände efter, vad brinner jag för, vad får mig att tänka ”Thank God it’s Monday”?

I min roll idag som coach så träffar jag många människor som vill prata om just sin karriär.
En del är omotiverade, har tappat energin och lusten eller känner att utvecklingen bara har stannat av. Tankar som dyker upp kan vara; skall jag bli chef, byta roll, byta företag, söka mig till en annan kultur, starta eget eller byta till en helt ny karriär? Ja frågorna kan vara många.

Vad lägger vi i ordet karriär? Hitta vad som är viktigt för just dig, för att du skall känna dig lyckad och samtidigt må bra. Jag tänker att alla har sin egen karriär som utgår ifrån var man befinner sig i livet och alla behöver ta ansvar för sin egen karriärutveckling. Om man tittar på ordets ursprung så kommer det från det latinska ordet carrus som betyder vagn och det får i alla fall mig att tänka på att karriären är något som för oss framåt. Med tanke på alla förändringar som sker snabbt idag så måste vi styra vår egen vagn.

Idag värderar vi andra saker än hög position eller titel, viktigare är att vi vill ha trevliga kollegor, vi vill trivas, vi vill utvecklas och känna oss stolta över vårt jobb och bolaget vi jobbar på. Den gamla synen på karriär ligger lite bakom oss, dvs att bara nå toppen på hierarkin och ha en hög lön.

Skapa din egen karriär
Frågor man kan ställa sig eller få hjälp att hitta svaren på via en coach är:
Vad vill jag/ Vad kan jag/ Vem är jag/ Vad står jag för?
Vad motiveras och drivs jag av? Är det lönen, kollegorna, ledarskapet, att få vara kreativ, jobba självständigt, friheten…

Var kan jag få använda min personlighet, kompetens, intressen och drivkrafter?

Ett annat ”tips från coachen” kan vara att göra Karriärshjulet som ger dig en överblick av hur du har det på ditt jobb. Det kan också vara grunden för att fundera över vad du vill förändra.

Skärmklipp

Gör så här:
Markera var du befinner dig idag på en skala mellan 1-10, där 10 är bäst och ligger längst ut mot kanten av cirkeln och 1 är sämst och ligger längst in mot mitten. Markera sedan var du vill vara, och prioritera vad du ska arbeta med för att hitta din väg till en bra karriär.

När jag tänker på min egen långa karriär så känner jag nu att jag har världens bästa jobb. För mig är en lyckad karriär att ha ett bra jobb som jag trivs med, där jag får utvecklas och känna meningsfullhet, där jag har fantastiska kollegor och chef och där jag bidrar till något gott.

All lycka med att styra din vagn dit du vill!

Kia Lingegård, Karriärcoach Wise Consulting

 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort