Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

04 / 09 / 18

Tillbaka till verkligheten – lagom snabbt!

Vid den här tiden på året, när de allra flesta av oss lämnat sommarsemestern bakom oss, översvämmas vi av tips och inspiration som beskriver hur vi enklast och mest effektivt kommer igång igen i vardagen. Rent jobbmässigt kan dessa handla om hur du sätter personliga målsättningar, hur du prioriterar rätt eller olika tekniker för ökad personlig effektivitet.

På sociala medier läser vi om vänner och kollegor som konstaterar att …”det är så skönt att komma igång och få lite struktur på livet igen” eller ”batteries re-loaded – nu kör vi så det ryker!” Det känns nästan som en liten tävling i vem som är mest taggad att börja prestera igen.

Även om det finns mycket att inspireras av så tänker jag att det kanske inte är odelat positivt med allt peppande. Det blir nästan som om någon tryckt på en knapp, och vips kommer kraven på prestation och det tycks nästan finnas en förväntan på att alla ska känna sig supertaggade att komma igång med alla ”måsten”. Men, vi är alla så olika i vårt sätt att anpassa oss – för vissa är det en snabb ”walk in the park” och för vissa andra (typ jag) tar det lite längre tid och mer ansträngning att komma tillbaka till ”verkligheten”. Så är det verkligen rimligt att förvänta sig topprestationer från dag ett?

Jag tror inte det, och här har vi alla – kollegor, chefer och HR, en utmaning i att skapa förutsättningar där vi kan prestera på hög nivå, hållbart och över tid.

Jag kan bara gå till mig själv och konstaterar att jag har ett jobb där jag stormtrivs. Det är stimulerande och jag har härliga kollegor och kunder som jag verkligen saknat under semestern. Men ändå kan jag uppriktigt säga att de första veckorna direkt efter semestern inte är min absoluta favorittid på året. Jobbstart och skolstart, bagarväckning och matlådor, deadlines och tidrapportering, hämtning och lämning… Allt i skarp kontrast mot semesterns långa sovmorgnar och lata dagar på stranden.

Denna omställning är verkligen inte någon snabb ”walk in the park” för mig och det kan ta veckor innan kropp och hjärna helt anpassat sig till de nya spelreglerna.

Är du en seg-startare precis som jag? Prova detta:
  • Var medveten och sätt dig själv i förarsätet nu när de flesta i din omgivning tycks trycka gasen i botten.
  • Var realistisk i de förväntningar och leveranskrav du inledningsvis ställer på dig själv direkt efter en längre ledighet.
  • Skippa ångest och dåligt samvete, lägg istället en grund för grymma prestationer över tid!

Lycka till.

Fredrik Färm, HR-konsult, Wise Consulting.

PSST!! Ladda gärna ner vår guide – Arbeta smartare – inte mer!

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort