Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

21 / 03 / 17

Tårta – symbol för framgång eller trötta inköpsrutiner?

Att må bra och ha hälsan i behåll värderas högt av de flesta, betydligt högre än rikedom. Inflammation är boven i dramat till nästan all ohälsa. Det betyder att om vi håller kronisk inflammation borta så både mår och presterar vi bättre, vilket bidrar till goda resultat på företagen.

Socker –  en stor hälsobov

Det finns idag forskning som visar tydliga kopplingar mellan tarm, hjärna och immunförsvar och vi vet idag att det vi äter påverkar hur vi mår. Hur stor betydelse maten har för välmående och vad som är bra respektive dåligt att äta finns det dock skilda åsikter om. Men att socker inte är bra (faktiskt riktigt dåligt!) tycks alla idag vara överens om, både forskare och förespråkare för olika dieter.

Socker skapar och främjar inflammation. Att äta socker är lite som att äta inflammation, och socker finns det gott om i tårta som ofta serveras på fredagsfikan. Jag vill uppmuntra till att hitta nya goda och lyxiga smaker till finfikat på företagen. För nog är det konstigt att vi i vår moderna hälsomedvetna tjänstemannakultur fortfarande köper in tårtor och bullar för att fira resultatframgångar och avsked från kära kollegor.

När vi nu vet detta och värnar om våra anställda (och de dessutom själva är måna om sin goda hälsa) – varför fortsätter vi då servera den där tårtan?

Men hallå, tänker du kanske, kan verkligen en liten tårtbit (eller bulle) vara så farligt? Nja, för vissa kan det faktiskt vara det och för andra nej, inte alls. Vilka ska vi då tillfredsställa – grupp A som äter nyttigt och rör på sig så att de klarar lite sockrig tårta, eller grupp B som mår bäst utan tårta?

Jag tänker att det är viktigt att hitta en balans som passar både grupperna och jag vill belysa vikten av att fundera på alternativ till tårta. Att tårtfirande lever kvar på företag beror på – tror jag – att det är enkelt att köpa in och det fortfarande har ett symbolvärde i form av lite lyx och firande.

Hitta nya ”tårtor”

Jag vill nu utmana tårtans symbolvärde och istället uppmuntra till att skapa ett nytt! Det enda som behövs är nya inköpsrutiner. För visst är det värdefullt att samla personalen och fira framgång liksom att avtacka kära kollegor. Social samvaro främjar också hälsa, välmående och produktivitet.

Några tips på alternativ till tårtor är:

  • raw food-tårtor gjorda på nötter, frön, frukt och bär
  • matiga snittar, gärna med avokado, ishavsrom och fet fisk
  • snacksa på macadamianötter, mandlar och mörk choklad (>70%)
  • skåla i kombucha (fermenterat te, nästan med smak av alkohol)
  • bygg en bärbomb med massa hallon, jordgubbar och blåbär

Eller fråga dina kollegor vad de tycker vore lyxigt och gott i dessa sammanhang? Jag lovar att det kommer dyka upp massa härliga alternativ.

Så skrota tårtinköpsrutinerna, skapa nya hälsosammare rutiner och bjud på lyxiga snacks som inte skapar ohälsa. Det kommer du, kollegorna och resultatet att må gott av!

Cecilia Linhart, Career Coach & Health Writer, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort